Avrupa kömür fiyatları, doğal gazla aynı doğrultuda geriliyor

Avrupa kömür fiyatları bugün, doğal gaz piyasası kayıplarına paralel olarak düşüyor.

Avrupa kömür fiyatları, doğal gazla aynı doğrultuda geriliyor

Avrupa kömür fiyatları bugün, doğal gaz piyasası kayıplarına paralel olarak düşüyor. Fakat arzın daralması ve Asya'nın devam eden talebine yönelik endişelerin fiyatlara bir taban sağladığı aktarılıyor.

API 2 CAL22 vadeli kontrat ise son 0,33 dolar azalarak 88,25 dolar/ton seviyesinden işlem gördü.

Piyasa katılımcıları, Hollanda TTF hub'ı ağustos vadeli gaz kontratının en son 1,13 euro azalarak 35,50euro/MWh düzeyinden işlem görerek kömür fiyatlarındaki hareketin kısmen bu gelişmeye bağlı olarak ortaya çıktığını belirtiyor.

Londra merkezli bir kömür broker'ı, fiziksel kömür ticareti faaliyetlerinin de baskı altında kaldığını belirtildi.

Broker, bugün çok sakin bir başlangıç olduğunu ve fiziksel piyasanın bir süredir oldukça sakin seyrettiğini söylerken, geçtiğimiz hafta eylül ayında yüklenen bir kargoya yönelik ticari bir hareket olduğunu da aktardı.

Ağustos ayında Almanya merkezli kömür yakıtlı bir termik santral yüzde 38 verimlilikte çalışarak -2,40 euro/MWj kâr marjı yaratabiliyorken, yüzde 50 verimlilikte bir doğal gaz santrali ise aynı dönemde -6,35 euro/MWh kârlılık sağlıyor. Bu durum, elektrik üretiminde kömüre olan talebin artabileceğini gösteriyor.

Ayrıca, önceki hafta Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp'teki (ARA) stoklar son yedi haftanın en düşük düzeyi olan 4,3 milyon ton düzeyine gerilemişti. Stoklar bu hafta 4,5 milyon seviyesine ulaşmış olsa da önceki yılın aynı döneminde kaydedilen seviyelerin yüzde 35 kadar altında yer alıyor.

Etiketler