Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden Osman Kavala kararı!

AİHM, hak ihlali gerekçesi ile Türkiye hakkında ihlal prosedürünü başlatma kararı aldığını açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden Osman Kavala kararı!

Komite, bugün gerçekleştirdiği toplantıda, ihlal prosedürünü eylül ayındaki kararı çerçevesinde verdiği açıklandı. Komite, eylül ayındaki toplantısında, 2 Aralık’ta Kavala’nın tahliye edilmemesi halinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesi gereği Türkiye hakkında ‘ihlal prosedürü’ başlatma kararı almıştı.

Türkiye’nin AİHM kararını uygulamaması gerekçesi ile başlatılan ihlal prosedürü, Komite’nin bir dizi uyarı ve kararının ardından geldi.

Komite, Türkiye’yi kararın uygulanması için tekrar tekrar uyardı ve görüşünü bildirmesi için süre tanıdı. Türkiye ise ihlale sebep olan tutukluluk halinin 18 Şubat 2020 tarihinde sonlandığını ve Kavala'nın şu an için diğer bir suçtan tutuklandığını savundu.

Türkiye İnsan Hakları Mahkemesinden Çıkartılabilir Mi?

Komite, Türkiye’yi kararın uygulanması için defalarca kez uyardı ve görüşünü bildirmesi için süre tanıdığı.
Türkiye ise ihlale sebep olan tutukluluk halinin 18 Şubat 2020 tarihinde sonlandığını ve Kavala'nın şu an için diğer bir suçtan tutuklandığını savundu.

Türkiye bu yaptırımlar arasında sırasıyla Konsey’in organlarında ihlal yaptırımları giderek derinleşecek öncelikle, Türkiye’nin oy hakkının elinden alınması ihtimali daha sonra Konsey’deki atamalarda uygulanmakta olan kotaların Türkiye’ye aleyhine kısıtlanması, diplomatik ilişkilerin alt düzeye düşürülmesi gibi bir dizi önlem bulunuyor.

Etiketler