Asya borsalarında bu sabah aşağı yönlü seyir hakim

Asya piyasalarında risk iştahı, salgının yok açtığı gelişmeler ve dinmeyen enflasyon endişeleriyle sınırlandı.

Asya borsalarında bu sabah aşağı yönlü seyir hakim

Asya piyasaları, korona virüs pandemisine yönelik farklı ülkelerden gelen haber akışı ve enflasyona ilişkin endişelerin etkisiyle yeni haftanın ilk gününde düşüşle açıldı.

MSCI Asya - Pasifik endeksi son yedi günün en düşük düzeyine geriledi. Japon ve Hong Kong hisseleri negatif ayrıştı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi sınırlı da olsa düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz hafta hisselerde görülen ralli, yatırımcıların maliyet baskılarının ekonomik toparlanmayı nasıl etkileyeceğine yönelik değerlendirmeleri nedeniyle durdu. Yatırımcılar son günlerde bazı merkez bankalarından gelen teşviklerin geri çekilmesiyle ilgili kararları da yakından takip ediyor.

Geçen hafta Kanada Merkez Bankası politika faizini yüzde 0,25 düzeyinde sabit bırakırken, varlık alımlarını haftada 2 milyar Kanada dolarına düşürdü.

Yeni Zelanda Merkez Bankası parasal teşviklerin azaltılacağını belirtti. Yeni Zelanda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 0,25 oranında bırakırken, Geniş Ölçekli Varlık Alım Programı başlığı altında gerçekleştirilen varlık alımlarının durdurulacağını aktardı.

Kuruldan yapılan açıklamada kurul üyelerinin aşağı yöndeki deflasyon ve yüksek işsizlik riskinin geri plana atıldığını söyledikleri belirtildi.

Yatırımcılar öte yandan tahvil getirilerindeki gerilemeyi de anlamlandırmaya çalışıyorlar. Bazı yatırımcılar için bu trend Delta varyantının ülkeleri yeni virüs tedbirleri almaya zorladığı için ekonomik toparlanmada aksamaların bir işareti olarak değerlendirilirken, bazıları da bu rallinin yeterli derecede etkili olduğunu düşünüyor.

Etiketler