Asgari ücrete ek zam geliyor! 8000 TL mi olacak?

2022 yılının bitmesine kısa bir süre kala asgari ücret zammı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, asgari ücrete ek zam mı geliyor? Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrete ek zam geliyor! 8000 TL mi olacak?

Asgari ücret zammı ile ilgili hesaplar yapılmaya başlandı. Başarılı analistler tarafından 2023 yılının Ocak ayında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı araştırılmaya başlandı. Asgari ücret Ocak ayında kaç TL olacak?

Türkiye’de çalışma gösteren pek çok kişi tarafından asgari ücret üzerinden maaş alınmaktadır. Hal böyle olunca pek çok kişi tarafından asgari ücrete gelecek zam merak içerisinde beklenmektedir. Aynı zamanda tüm maaşların asgari ücrete kadar olan kısmı gelir vergisinden muaf tutulmasından dolayı asgari ücret zammı tüm maaşlı çalışanları yakından ilgilendirmektedir. Yıl sonuna kısa süre kala tüm maaşlı çalışanlar tarafından asgari ücrete ek zam gelip gelmeyeceği araştırılmaktadır. Peki, Asgari ücret 2023 yılında ne kadar olacak? Asgari ücret kaç TL’ye yükselecek?

Asgari ücrete ek zam gelecek mi?

Türkiye’de asgari ücret zammı her geçen gün daha fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Pek çok analist tarafından Kasım ayının sonu veya Aralık ayının başında asgari ücret tespit komisyonu kurulduğu için asgari ücret belirlenmektedir. Bu komisyona da Çalışma Bakanı Başkanlık yaparken komisyonda 5 işveren temsilcisi, 5 işçi temsilcisi ve 5’de hükümet temsilcisi bulunuyor. En az üç toplantı yapıldıktan sonra yapılacak olan asgari ücret zammıyla ilgili kararlar alınacak.

Asgari ücret zammı

Asgari ücret zammı hesaplamasını şimdiden yaparak vergi uzmanı Muhammet Bayram tarafından değerlendirme yapıldı. Muhammet Bayram tarafından:

“1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak şekilde asgari ücrete ciddi bir zam bekliyoruz. Asgari ücretlilerin yüksek enflasyona ezdirilmemeleri gerekiyor. Temmuz ayında memur ve emeklilere yaklaşık yüzde 40 zam yapılınca asgari ücretlilere de bu oranda zam yapılmasını beklemiştim ama yüzde 30’da kalmıştı. Ancak Ocak 2023 dönemi için asgari ücret zammı en az yüzde 40 civarında olacaktır” denildi.

Asgari ücret en az 8 bin TL olur!

Asgari ücret zammı ile ilgili hesaplamalar yapan Muhammet Bayram asgari ücrete en az %40 zam yapılmasını beklediğini açıkladı. Muhammet Bayram tarafından asgari ücret ile ilgili:

“Asgari ücrete yüzde 40 zam yapılması durumunda 5.500 TL’den 7.500 TL ile 7.750 TL seviyelerinde bir yükseliş kaydedilecektir. Lakin bu seviye asgari ücret için daha şimdiden yeterli değildir diyebiliriz. Bu rakam açlık ve yoksulluk sınırının altındadır. Bu rakamın biraz daha artırılması gerekecektir. Bunun tamamının işverenin sırtına vurulması hakkaniyetli olmaz. İşverenlere vergi destekleri verildi bunun gibi SGK prim teşviği de verilerek yapılacak olan ekstra zam finanse edilebilir. Böylelikle asgari ücret 8.000 TL ile 8.500 TL arasında belirlenebilir. Tahminim de bu yöndedir” denildi.