Artık Doxlama Yüzünden Kimse İnternette Güvenli Gezemeyecek!

Hepimiz günümüzün ciddi bir kısmını internette harcıyoruz. Buradan alış veriş yapıyoruz veya burada eğleniyoruz. İnternet ortamının güvenilirliğinin azalması hepimizi ciddi bir şekilde ilgilendiren bir konudur.

Artık Doxlama Yüzünden Kimse İnternette Güvenli Gezemeyecek!

 

Hepimiz günümüzün ciddi bir kısmını internette harcıyoruz. Buradan alış veriş yapıyoruz veya burada eğleniyoruz. İnternet ortamının güvenilirliğinin azalması hepimizi ciddi bir şekilde ilgilendiren bir konudur.

 Artık Doxlama Yüzünden Kimse İnternette Güvenli Gezemeyecek! - Resim : 1

Haziran ayında yapılmış olan Birleşik Krallık’ta bir araştırmaya çerçevesinde, çalışmaya katılanların % 19’u, Korkutma veya korkutma maksadı ile kötü maksatlıların kurbanlarına ait bulunmakta olan kişisel içerikleri çevrimiçi zeminde paylaşması olarak da adlandırılan (aynı doxing ya da doxxing) doxlama olayının muhatapları olduğu ortaya çıktı.

Doxlama, her hangi birisiyle ilgili özel bilgileri araştırarak yaymak olarak adlandırılıyor. İnternet ortamına sızdırılmış ve bununla beraber kurbanların kişisel bilgilerinin olduğu dosyalar anlamına gelmekte olan, “documents” (kısaltması “docs”)  ifadesinden kavram bizlere ulaşmaktadır.

Paranızı Kayıp Edebilirsiniz
 Artık Doxlama Yüzünden Kimse İnternette Güvenli Gezemeyecek! - Resim : 2

Doxlama uygulanması ile, kurbanlarından para almak veya bunun dışında intikam almak için hedefledikleri kişileri korkutmak, utandırmak veya rahatsız etmek hedefi ile bu işlev yerine getirilmektedir. Doxlamayı tanıdığınız kişiler de yapabileceği gibi hiç tanımadığınız kişiler de yapabilir. Doxlama, birçok farklı tarzda yapılabilmektedir. Sadece siber maksatlı olarak yapılması mümkün olduğu gibi gerçek dünya da insanları rahatsız etmek veya menfaat elde etmek için de yapılmaktadır. Neticesinde ciddi derece de para kaybı söz konusu olabildiği gibi aynı zamanda hayatını kaybedenlerin de olduğu görülmektedir.

En Ciddi Tehlike Doxlama
 

 Artık Doxlama Yüzünden Kimse İnternette Güvenli Gezemeyecek! - Resim : 3

Doxlamanın herkese açık bir tehdit olduğu düşünülüyor. Yani sadece belirli bir kesim değil internet aleminde bulunan herkes bu konunun kurbanı olabilir. Her ne kadar da birçok kişi sosyal alemde takip ettiği kişileri özel olarak seçmeye kalksa da bu konunun tamamen önüne geçmek mümkün değildir.

Bu işlemi yapan kişilerin çeşitli hedefleri olabilmektedir. Yapılan araştırmaya göre menfaat maksatlı olarak bu işlemi yapmaya çalışan kötü insanların olduğu gibi aynı zamanda tamamen zevk için de bunu yapanların olduğu görülmüştür. Son zamanlar da bu konunun en büyük maksadı olarak toplumsal baskı aracı olarak bu durumun kullanılması gösterilmektedir. Bunu yapan ve sonunda başarılı olan birçok kişi bulunmaktadır.