Arjantin Merkez Bankası bir kez daha faiz artırdı!

Son 20 yılın en yüksek enflasyon değerleriyle boğuşan Arjantin'de Merkez Bankası bir kez daha faiz artırımı kararı aldı. Bu yılın dördüncü faiz artırımı...

Arjantin Merkez Bankası bir kez daha faiz artırdı!

Tüm dünyada artan ekonomik problemlerin yanı sıra ülke içerisinde yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle enflasyonda son 20 yılın zirvesini yaşayan Arjantin'de Merkez Bankası bir kez daha faiz artırımına gitti. Yapılan resmi açıklamayla Arjantin Merkez Bankası politika faizini son olarak yüzde 47 gösterdi.

Yılın dördüncü faiz artırım işlemini onaylayan Arjantin Merkez Bankası, ülkede yaşanılan 20 yılın zirve enflasyonuyla mücadele etmek için faiz artırımını tercih etti. Son onaylanan faiz artırım kararıyla politika faizi yüzde 2.5 puan artış göstererek yüzde 47 seviyesine ulaştı. Mart ayı verilerine bakıldığında ise enflasyon, yüzde 6,7 seviyelerine gelerek 2002 tarihinden bugüne en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

En son 2008 yılında borç alındı!

Diğer bir yandan ise Arjantin hükümetinin, Uluslararası Para Fonu (IMF)'dan aldığı borçlara yönelik 44,5 milyar dolarlık borç ödeme anlaşması, Mart ortasında gerçekleştirilen kongre ile birlikte onaylanarak yasalaşmıştı. Yapılan anlaşmayı ise 28 Ocak 2022 tarihinde Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez duyurmuştu. 1 Mart tarihinde atılan imzaların ardından Arjantin, Uluslararası Para Fonu tarafından alınan borçların 2026 tarihinde başlayıp, 2034 tarihinde son bulacağını belirtmişti.

46 milyonu aşan nüfusuyla Güney Amerika'da bulunan Arjantin, son olarak 2008 tarihinde eski Devlet Başkanı Mauricio Macri önderliğinde Uluslararası Para Fonu (IMF)'den 57 milyar dolarlık borç almıştı.