Aracı kurumların Dolar / TL yorumları neler?

Türk Lirası, dolar ve euro karşısında değer kaybını devam ettiriyor. Dolar/TL, zirvesini 9,29'un üzerine taşırken, Euro/TL de 10,79 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Aracı kurumların Dolar / TL yorumları neler?

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde, “USDTRY Cuma günü grafikte 9,1795 - 9,2796 arasında işlem gördü ve seansı 9,2270 ile kapattı. Bu sabah 9,2712 ile işlem görmekte. Kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesinde olması geri çekilmenin 9.23 – 9.20 bandından olabileceğini göstermekte. Yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda ise 9.28 ve 9.32 seviyesi dirençlerimiz” söylendi.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Dolar/TL’de geride bıraktığımız hafta tarihi zirve yenilendi ve 9,2796 seviyeleri görüldü. Kurdaki haftalık yükseliş ise yüzde 3,35 oldu. Hafta içinde Merkez Bankası’ndaki (TCMB) görev değişimi ve yurt içinde jeopolitik rizikolar kurdaki fiyatlamalarda etkili oldu. Amerika tarafında TÜFE verileri yüzde 5,4 ile beklentinin biraz üstünde gerçekleşti. Veri sonrası Dolar endeksinde sınırlı geri çekilme görüldü. FOMC toplantı tutanaklarında varlık alım azaltımının netleşmesiyle DXY kuvvetli kalmaya devam etti. Uzun vadeli haftalık grafikte bakıldığında 2020 Kasım ayındaki 8,58 zirvesi ve 2021 Haziran ayındaki 8,80 zirveleri yukarda direnç olarak bulunuyordu. Teknik tarafta kurdaki uzun süreli yükseliş trendinin üst bant çizgisinin geçtiği 9,30’u direnç olarak takip etmekteyiz. Bu direncin aşılması halinde 9,40-9,45 dirençleri gündeme gelebilir. Aşağı yöndeki kısa vadeli destek olarak 5 günlük AO 9,14’te bulunuyor. Yurtiçinde bu haftanın en önemli gündemi Perşembe günü TCMB PPK faiz toplantısı olacak. Foreks anketinde yüzde 18 olan faizde 50 baz puanlık indirim beklentisi sonucu çıktı. Amerika tarafında ise haftalık işsizlik başvurularındaki gelişmeler dolar endeksinin yönünde etkili olacak” diye belirtiliyor.

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde de, “Geçtiğimiz hafta TL kanadında yoğun bir gündem takip edildi. Öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu bir görüşme gerçekleşmiş ve görüşme sonrasında TCMB kanadında 3 isim görevden alınmıştı. Ardından Kemal Kılıçdaroğlu sürpriz şekilde TCMB’ye gitti ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu ile görüştü. Görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu bağımsızlık vurgusu yaparken, TCMB kanadında ise rezerv vurgusu dikkat çekti. Tüm gelişmeler TL üstünde baskılar oluşmasına neden olurken tarihi zirveler görüldü. Halen tarihi zirvelerin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren USDTRY paritesinde önemli bir haftanın içine girdik. Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu biraraya gelecek ve bu toplantı sonrasında faiz oranı kararı açıklanacak. Banka son toplantısında politika faizinde 100 baz puanlık faiz indirim yoluna gitmiş ve bu karar sonrasında USDTRY paritesinde ki yukarı yönlü hareketlenmeler hız kazanmıştı. Yeni haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 9.30 – 9.35 – 9.40 seviyeleri psikolojik direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 9,21699 – 9,15148 – 9,06163 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” biçiminde dikkat çekildi.

Etiketler