Araba alacaklara müjde!

Son zamanlarda sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında yüksek artış yaşandı. Pandemi süreciyle başlayan ve global düzeyde yaşanan ekonomik sıkıntıların ardında bu artış devam etti. ÖTV ile ilgili düzenleme ve ÖTV indirimi bekleniliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi?

Araba alacaklara müjde!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) genel bildirmesinde yer alan Bakanlar Kurulu ibaresi 'Cumhurbaşkanı' olarak değiştirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın motorlu araç ÖTV ve matrahlarında alt üst sınırını 3 katına kadar artırabileceği ve indirebileceği belirtmişti. Bununla beraber söz konusu olan açıklamaya göre toplum ve sektör tarafından indirim beklentisi oluştu.

Araba alacaklara müjde! - Resim : 1

İkinci el piyasa satışları durdu

Aktarılan bilgilere göre, sıfır araçlara gelen ÖTV indirimiyle fiyatların düşeceğini öngören vatandaş, elinde olan araçları vergi indirimi yapılmadan yüksek fiyattan elinden çıkarmaya başladı. Geçtiğimiz ay sonu internette satışta  olan araç sayısı 666 bin iken, bugün 696 bine yükselmiş durumda. Son 5 günde 30 bin araç daha satışa çıkartıldı. Satışa konulan araçların sayısı sürekli artarken, ikinci el piyasa satışları durdu.

Araba fiyatları düşecek mi?

ÖTV indiriminde çok büyük beklenti oluştu. Bununla beraber vatandaş ikinci el almak yerine biraz daha bekleyip sıfır otomobil almak istiyor. Ticaretin azalmasıyla bu süreç böyle devam ederse fiyatlarda düşme görülebilir. Henüz kesinleştirilmiş bir karar olmadığı için vatandaşların elindeki araçları satarsa zarar edebilirler. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler