Apple, Dell ve Lenovo, sevkiyat gecikmesiyle karşı karşıya

Kısıtlamaların montajcıları kapatmaya zorladığı ve kapalı döngü düzenlemelerinin sürdürülmesi zorlaştığı için, Çin'deki COVID-19 karantinaları devam ederse, bazı Apple ürünlerinin yanı sıra Dell ve Lenovo dizüstü bilgisayarların sevkiyatlarının gecikmelerle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Apple, Dell ve Lenovo, sevkiyat gecikmesiyle karşı karşıya

Çin'in COVID-19'un yayılmasını durdurma çabası, otoyolları ve limanları tıkadı, işçileri mahsur bıraktı ve sayısız fabrikayı yeniden açmak için hükümetin onayını beklerken bıraktı.

Apple tedarikçisi Pegatron bu hafta, tedarik zinciri uzmanlarına göre iPhone 13, iPhone SE serisi ve diğer eski modelleri ürettiği Şanghay ve Kunshan'daki fabrikalarını askıya alacağını söyledi.

Analistler, Apple'ın MacBook'larının dörtte üçünü küresel olarak üreten Quanta Computer Inc'in de operasyonları kapattığını ve bunun teslimatları daha ciddi şekilde etkileyebileceğini söyledi.

Apple'ın tedarik zinciri üzerindeki nihai etkisi belirsizdir ve karantinaların ne kadar süreceği gibi faktörlere bağlıdır.

Analistler, şirketin Şanghay ve Kunshan'dan, şu anda kilit altında olmayan Shenzhen gibi başka yerlerdeki fabrikalara yeniden yönlendirmeyi de düşünebileceğini söyledi.

Isaiah Research kıdemli analisti Taipei merkezli Eddie Han, "Apple, siparişleri Pegatron'dan Foxconn'a devretmeyi düşünebilir, ancak lojistik sorunu ve ekipman ayarlamasının zorluğu nedeniyle hacmin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Apple, Dell ve Lenovo, sevkiyat gecikmesiyle karşı karşıya - Resim : 1

Han, en kötü durum senaryosu olarak, kilitlenmelerin iki ay sürmesi ve Apple'ın siparişleri yeniden yönlendirememesi durumunda Pegatron'un 6 milyon ila 10 milyon iPhone biriminde geride kalabileceğini söyledi.

Apple, yorum talebine yanıt vermedi.


Huawei Technologies ve Xpeng'in üst düzey yöneticileri, Şanghay'daki fabrikalar yakında üretime devam edemezse büyük ekonomik maliyetlere işaret ettiler.

Şanghay, karantinanın üçüncü haftasına yaklaşıyor ve geniş çaplı bir yeniden açılma belirtisi göstermedi.

Trendforce araştırma müdürü Forrest Chen, Reuters'e verdiği demeçte, karantinalar birkaç hafta içinde kalkarsa, hala iyileşme şansı var.

Ancak, "Eğer karantina iki aydan uzun sürerse, zaten toparlanmanın bir yolu yok. Bu noktada, karantina kalktıktan sonra son kullanıcılar için bir kıtlık olacaktır" dedi.

Bazı tedarikçiler üretimi yeniden yönlendirebilir.


Apple dahil olmak üzere şirketler için baskılı devre kartları yapan Unimicron Technology Corp, Reuters'e Kunshan karantinasının etkisinin şimdiye kadar önemsiz olduğunu ve üretimi desteklemek için Hubei eyaleti ve Tayvan'daki diğer tesislere güvenebileceğini söyledi.

Ancak Çin'deki şehirler önlemler aldığından, lojistik ve ulaşım ülke çapında bir sorun olmaya devam ediyor.

Kunshan'daki bir fabrika sahibi Reuters'e, bölge hükümetinin yeniden açılış protokolünü açıkladığını ancak uygulama için bir tarih vermediğini söyledi.

Kunshan'daki tesislerinden Dell Technologies ve Lenovo Group için bilgisayar üreten Tayvan merkezli Compal Electronics Inc dahil dizüstü bilgisayar üreticileri de zarar görebilir. Chen, Compal'ın dizüstü bilgisayar üretiminin kabaca yüzde 50'sinin Kunshan'da olduğunu tahmin ediyor.

Compal, Cuma günü Reuters'e Kunshan'da üretimi durdurmadığını söyledi. Dell ve Lenovo, yorum isteyen e-postalara yanıt vermedi.

Etiketler
Yorumlar