Altında kritik dakikalar! Yükselmeye devam edecek mi?

Son zamanlarda düşüş trendiyle öne çıkan ons altın, 1.735 dolara kadar yükselme gösterdi. Altında, FED'in faiz kararı öncesi önemli bir yere sahip olan TÜFE verisini beklerken hareketlenmeler yaşanıyor. Veriden sonra ons altın fiyatları nasıl etkilenecek? Altın fiyatları yükselecek mi?

Altında kritik dakikalar! Yükselmeye devam edecek mi?

Son 3 haftadır altının yönü aşağı doğru hareket ediyordu. Geçtiğimiz hafta bu düşüş serisi son buldu. Yeni haftada değer kazanmaya başlayan altın fiyatları tamamen ABD TÜFE verisine odaklanmış durumda.

Altında kritik dakikalar! Yükselmeye devam edecek mi? - Resim : 1

Ons altın zirveden oldukça uzak 

FED'in faiz kararı öncesi son veri olan ABD enflasyon verileri oldukça önemli yere sahip. Bunun yanında FED'in bir önceki para politikası toplantısında ons altın yaklaşık 1.735 dolar seviyesindeydi. Bugün ise 1.720 dolara kadar geriledi.

Öte yandan yurt içinde gram altın gün içerisinde en düşül 1.003 TL seviyesindeyken, en yüksek 1.016 TL seviyelerine kadar yükseldi.

Piyasa hareketli

Ons altın hafifte olsa yükselmeye başlarken, gümüş fark edilir şekilde hızlı yükseliş yaşadı. Son zamanlarda kazandığı güç ile diğer para birimlerine göre değerli olan dolar ise geçtiğimiz hafta son 20 yılın en yüksek seviyesini gördü. Enflasyon verisi öncesi olumlu beklenti ve Avrupa Merkez Bankası'nın agresif faiz artışının devam edeceği mesajının üzerine dolar son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Piyasalar bu haftanın yıldız verisinden önce sakinliğini koruyor. ABD enflasyonunun olumlu beklentisi ekonomide biraz rahat nefes aldıracak gibi duruyor. Ağustos ayı tüketici fiyat endeksinin (TÜFE), yüzde 8,5 seviyesinde artış gösteren temmuz raporunun ardından yıllık yüzde 8,0 artacağı tahmin ediliyor.

Altında kritik dakikalar! Yükselmeye devam edecek mi? - Resim : 2

FED'in kararını etkileyebilir

ABD enflasyonu üzerinde gelecek olan olumlu veriler FED'in faiz kararında bir düşüş yapabilmesini sağlayabilir. Zayıf enflasyon verileri, FED'in yılın geri kalanında faiz artırımlarını yavaşlatmasına neden olabilir. 

Piyasaların beklentisi ise bu ayın sonunda yüzde 92'lik bir ihtimalle 75 baz puan artışın olması yönünde. Uzmanlar ise enflasyon verilerinin bunu değiştirmesinin güç olduğunu belirtti.

Altında yön değişebilir

Uzmanlara göre altın karşısında yüksek değerlere sahip olan varlıkların yönü değişebilir.

Bloomberg Intelligence kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone ise konuyla ilgili açıklamasında, 'FED'in bazı kırılmalar görülene kadar faiz oranlarını artırma eğilimi, altın üzerinde etkileri olacak şekilde para birimlerinde bir bükülme noktasına yaklaşıyor olabilir.'  ifadesine yer verdi.

Ardından McGlone, 'Ons altının dolar fiyatı 9 Eylül'e kadar yıldan yıla yaklaşık yüzde 5 düştü. Büyüme negatife döndü.' sözlerine yer verdi.

FED'in son kararında altının pozitif bir eğim beklediğini vurgulayan McGlone 'FED'in 40 yıldaki en agresif sıkılaşması ve doların güçlenmesi, altın için güçlü ters rüzgarlar, ancak metal için tipik olarak önemli olan oyunun sonu' ifadelerine yer verdi.

Dünya genelinde merkez bankalarının faiz artırımı hakkında açıklama yapan Bloomberg Intelligence kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone, 'Bir noktada merkez bankası faiz oranlarını yükseltmeyi durduracak… dünya resesyona giriyor.' dedi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 75466.15
Satış 75485.2
Değişim -98.46%
Son Değer 75475.67
En yüksek 75938.41
En düşük 75170.44
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler