Altın Ne Zaman Alınmalı? Ne Zaman Satılmalı?  Yatırımcılara Tavsiyeler  

Altın fiyatlarının dalgalı bir durum seyretmesi altın ne zaman alınmalı? Sorusunu akıllara getirebilir. Altın fiyatlarını etkileyen bütün etmenler dikkate alındığında bu karar daha da karmaşık bir hal alabilir.

Altın Ne Zaman Alınmalı? Ne Zaman Satılmalı?  Yatırımcılara Tavsiyeler  

Altın fiyatlarının dalgalı bir durum seyretmesi altın ne zaman alınmalı? Sorusunu akıllara getirebilir. Altın fiyatlarını etkileyen bütün etmenler dikkate alındığında bu karar daha da karmaşık bir hal alabilir.

Altın Ne Zaman Alınmalı? Ne Zaman Satılmalı?  Yatırımcılara Tavsiyeler  

Altın almaya karar verebilmek için öncelikle cevap bulmamız gereken 4 adet soru vardır. Bunlar,

1 – Kısa vadede altın fiyatlarının ne olacağı düşünülüyor?

2 – Uzun vadede altın fiyatlarının ne olacağı düşünülüyor?

3 – Portföyünüzün beklenmedik durumlara karşı güvenceye alınması için altın yatırımı yapıyor musunuz?

4 – Kısa vadeli kar elde edilmesi için altına yatırım yapılıyor mu?

Altın Fiyatını Etkileyen Etmenler

Ekonomik ya da politik beklentilerin belirsizliği, savaş, doğal afet vb gibi beklenmedik olaylarda güvenli liman olarak görülen altına yönelim artar ve altın fiyatları hızlıca yükselişe geçer.Altın fiyatını etkileyen etmenler içinden bir diğeri siyasi olarak beklenmedik bir seçim, üst düzey siyasiler arasında çıkan tartışmalar, referandum gibi belirsizlik durumlarında da altına yönelim gerçekleşir. Beklenmedik olaylar finansal piyasalarda zincirleme bir etki doğurur, bu da altın fiyatlarının olumlu yönde etkilenmesini sağlayabilir.  Öngörülemeyen durumlarda, hisse senedi vb gibi yatırımların değeri düşmeye başladığı zamanlarda yatırımcılar ellerindeki değerli kağıtları hızlıca elden çıkarıp altın almayı tercih edebilirler. Dünyada meydana gelen olaylar ve piyasalardaki belirsizlik durumlarında kişiler, toprağa ya da emtialara yatırım yapmazlar, güvenli olarak gördükleri altına yönelirler. Bu gibi durumlarda altın fiyatlarında yükselişler gerçekleşir.

Altın Fiyatındaki Düşüşün Nedenleri Nelerdir?

Altın fiyatının yükselmesinin nedenlerini inceledikten sonra altın fiyatındaki düşüşün nedenleri ile ilgili biraz bilgi verelim. Küresel ölçekte belirginlik ve refah ortamlarında altının fiyatı düşme eğilimi gösterir. Güvenli görülen ortamlarda kişiler yüksek kazançlar elde etmek için farklı yatırım araçlarına yönelebilirler. Bu gibi durumlarda da altın fiyatlarında küçük çaplı düşüşler görülebilir.

Altın Ne Zaman Alınmalı? Ne Zaman Satılmalı?  Yatırımcılara Tavsiyeler   - Resim : 1

Yatırım İçin Neden Altın Tercih Edilmeli?

Kişilerin, altın gibi menkul kıymetlere yatırım yapmalarının iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi güvenli olarak görülmesi ikincisi de karlı olmasıdır. Bahsettiğimiz bu iki neden yatırım için neden altın tercih edilmeli? Sorusunun cevabı olarak düşünülebilir.

Altına Güvenlik Nedeniyle Yatırım Yapılması

Yatırım uzmanlarının görüşlerine göre yatırım portföyünüzün yüzde onunun elde bulundurulması güvenli bir yatırım olarak görülebilir. Diğer yatırım araçlarının ani düşüş ve yükseliş durumlarından kaçınmak için altın, uzun vadede sizi koruyabilecek bir yatırım aracı olarak değerlendirilir. Ayrıca bankalarda gerçekleşebilecek risk faktörleri ya da hisse senedi aldığınız firmaların durumlarındaki değişiklikler gibi riskli durumlar, kasanızda duran altında bulunmamaktadır. Altın almak için en uygun zamanı beklemenize gerek yoktur. Uzun vadeli yatırım düşünülüyorsa altın istenildiği zaman alınıp yatırıma dönüştürülebilir. Yine de yatırım yapmak konusunda hemen karar vermemeli, detaylı analizler yapılmalı. Yatırım kararı öncesinde vergi, hukuk, maliye, muhasebe vb gibi alanında uzman ve değerlendirmeleri güvenilir olan kişilerden tavsiye alınmalı ve riskler gözden geçirilmelidir.

Kar Amaçlı Alınan Altınlar Ne Zaman Satılmalı?

Altın, sadece değerinin düşük olduğu dönemlerde değil yüksek olduğu ve yükselişin devam edeceğinin düşünüldüğü ortamlarda da alınabilir. Altın diğer yatırım araçlarına göre bağımsız bir hareket eğilimindedir. Bazen diğer değerli yatırım araçlarının değeri düştüğünde altının da değeri düşer, bazen piyasadan etkilenmez ve yükseliş eğilimi gösterir. Bu nedenle kar amaçlı alınan altınlar ne zaman satılmalı? Gibi bir soru karşısında verilecek en iyi cevap, piyasayı çok iyi okumak, iyi bir analiz yeteneği, hukukçular, finansçılar ile görüşüp bilgileri değerlendirmek ve ona göre altın satış kararı almak yerinde olacaktır.