Altın Mevduat Hesabı Nedir? Nelerden Oluşur? 

Altın mevduat hesabı, altın birikimi olan yatırımcıların bu birikimlerini altın üzerinden değerlendirmek için bankaya yatırmaları veya bankadan satın almaları ile oluşan bir mevduat hesabı türüdür.

Altın Mevduat Hesabı Nedir? Nelerden Oluşur? 

Altın mevduat hesabı, altın birikimi olan yatırımcıların bu birikimlerini altın üzerinden değerlendirmek için bankaya yatırmaları veya bankadan satın almaları ile oluşan bir mevduat hesabı türüdür. Başka bir deyişle güvenli bir sistem üzerinde döviz alıp satmak gibi, gram bazında altın alıp satmanızı sağlayan bir mevduat hesabıdır. Ülkemizde yükselen fiyatlar ve dalgalanan kurlardan dolayı yatırımcıların en doğru yatırımı arayışları, yatırımcıları en garanti yatırım olarak altına yönlendirmiştir ve son dönemde en çok kullanılan mevduat ürünü türü halini almıştır. Hem ülkemizde hem de küresel boyutta en gözde yatırım modeli durumuna gelmiştir. 

Altın mevduat hesabı nelerden oluşur dendiğinde ise cevap basit ve nettir; yatırımcı ya da birikimi olan kişi tasarruf olarak düşündüğü gümüş, platin, ziynet eşyası, cumhuriyet, çeyrek, yarım, kuyum kabul edilen elinde işlenmiş altınların hepsini dahil ederek altın hesabını açabilir. Altın mevduat hesabı vadeli ve vadesiz olarak iki tipte açılmaktadır. 

Vadeli Altın Hesabı Mı? Vadesiz Altın Hesabı Mı? 

Altın birikimi yapmak ve altın hesabı açmak günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir. Çünkü kazancı oldukça iyidir. Altın hesapları vadeli ve vadesiz olarak açılabilmektedir. Peki vadeli altın hesabı mı? vadesiz altın hesabı mı? hangisi daha doğru karar olur. Her iki hesap türünün farkları nelerdir? 

Vadeli Altın Hesabı 

Uzun vadeli yapılan yatırımlar her zaman daha fazla getirisi olan yatırımlardır ve dolayısıyla en çok tercih edilen yatırımlarda uzun vadeli yatırımlar olmaktadır. Birçok alternatif yatırım aracı ve yöntemi çıkmış olsa da yine de en çok tercih edilen vadeli altın mevduat hesaplarıdır. Vadeli altın hesabında faiz oranları ve piyasa altın fiyatlarındaki yükselişlerden kar sağlanabilmektedir. Ayrıca vade süresine bağlı olarak değişen oranlarda faiz getirileri de bulunmaktadır. Vadesizde istediğiniz zaman birikiminizi bozdurabilirsiniz ancak vadeli de birikime bir faiz eklenerek bozulabilmektedir. 

Vadesiz Altın Hesabı 

Vadesiz altın hesabında ise durum farklıdır. Öncelikle alım ve satım yapabilmek için gelir vergisi ve herhangi bir masraf ödemenize gerek yoktur. Vadesiz altın hesaplarında faiz getirisi yani kar durumu yoktur. Vadesiz altın hesabında yatırımcının tasarrufları güvenli bir şekilde saklanır. Vadesiz döviz ve TL hesapları gibi bir mantık vardır. Kişiler ne zaman isterlerse birikimlerini bozdurma hakkına sahiptir. 

Altın Mevduat Hesabı Nasıl Açılır? 

Altın mevduat hesabı nasıl açarım diye sorulduğunda, atılacak ilk adım kar payı ve uygun faiz veren bankanın seçimidir. Bunun için ön araştırma yapmak ardından da banka seçimini yapmak gerekir. Bu karardan sonra ilgili bankanın şubesine gidip, banka internet bankacılığı ya da mobil uygulama ile altın hesabınızı güvenli ve rahat bir şekilde aktif hale getirebilirsiniz. Eğer altın hesabı için tercih ettiğiniz bankanın normalde müşterisi değilseniz mutlaka şubeye giderek işlem yapmanız gerekir. 

Buna ek olarak bir başka bilgi de; bankaların mesai zamanlarında sürekli bir altın uzmanı bulundurmuyor olmalarıdır. Çoğunlukla bankalarda, önceden duyurdukları zamanlarda altın hesabı açmak isteyen ya da işlem yapmak isteyenler bankaya gelip uzmanla bir araya gelmektedir. Uzmanlar yatırımcıların altınlarının değer biçmekte ve detaylı bilgi vermektedir. Altın hesabı yatırımı yapmak isteyenler altın eksperleriyle bir araya gelir ve kolye, yüzük, bilezik, cumhuriyet, çeyrek vd. altınlarının değerlerini belirler ve hesap açma işlemi gerçekleşir. Bankalar bu altın hesaplarına ek olarak faiz getirisi olanağı da eklemektedir. Yani birikim olan altının toplam değerinde faiz geliri de kazanılabilmektedir. Altın hesabı hizmetinde sadece altın hesapları yoktur. Bankalar, altın fiyatı değişimlerine göre altın birikim, altın fon, altın tasarruf hesapları gibi çeşitlilik gösteren hizmetlerde sunmaktadırlar. Özetle yatırımcının tercihi doğrultusunda uygun modelde bir altın hesabı açılabilmektedir. 

Altın Mevduat Hesabının Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Altın Mevduat Hesabının Avantajları: 

1-) Bankalar yatırımcılarının altın birikimlerini, bankalarında açtıkları altın hesabında gram ve ayar türünden korumaları imkanı sunmaktadır. 

2-) Bu altın hesapları sayesinde bankalar, yatırımcılarının yastık altı dediğimiz altın birikimlerini ayar kaybı, çalınma, yıpranma vb. sorunlara karşı koruma olanağı sağlamaktadır. 

3-) Aynı zamanda faiz geliri ile de hesabı desteklemektedir. 

4-) Bunların yanı sıra eğer yatırımcılar birikimlerini banka kasasında saklarlarsa, kasa hizmeti için ödenen bedelden de kurtulmuş olmaktadırlar. Tüm bunlar altın mevduat hesabının avantajlarından en önemlileridir. 

Altın Mevduat Hesabının Dezavantajları: 

1-) Altın mevduat hesaplarındaki en önemli dezavantaj, alım satım makasının ciddi şekilde yatırımcılar lehine açılmasıdır. Altındaki dalgalanmalardan dolayı yatırımcı altın mevduatındaki altınını bozdurmak istediğinde alış satış arasında önemli fark ödemektedir. 

2-) Diğer bir sorun olan konuda, küresel piyasalardaki değişimlerden ve fırsatlardan anında yararlanamama durumudur. Çünkü yatırımcı altını bozdurmak istediğinde ya da yatırım artışı yapmak istediğinde karşısında bunu yapacak birini göremiyor. Mesai dışı hallerde işlem yapılamıyor. Bu da altın hesabının risk ya da fırsatlara karşı korunamadığını göstermektedir. 

3-) Altın mevduat hesabının dezavantajlarından biri de, yatırımcının anında online bir şekilde alım satım yapamamasıdır. İşlem yapmak için bankaya gidiş gelişlerdeki zaman kaybı ve çalınma riski alması da problem olmaktadır. Özetle ani fiyat değişimlerinde ani aksiyon alamayan yatırımcılar alım satımlardaki imkanlardan uzak kalıp değerlendirememektedir. 

4-) Yatırımcıların yaşadığı en büyük sorunlar arasında ise, alternatif kazanç imkanlarını kullanamaması gelmektedir. Konuyu detaylandırırsak; Altın mevduat hesabı sahibi kişi, maliyetinin üstüne çıkan altın fiyatlarını gördüğünde bundan kazanç sağlayamamaktadır. Aksi durumda ise zarar görmektedir. Hesap sahibi, kazanç sağlamak için çoğunlukla zararına iş yapmamak adına bekler ve aslında bu durumda zararı daha fazla yükselir. Dolaylı olarak altındaki fiyatların düşüşü kişiye önemli bir zarar olarak dönmektedir. Yani yatırımcılar alternatif kazanç imkanlarının olduğu vadeli ve Forex piyasaları gibi yerlerde altın düşüşlerinden kazanç sağlayabilme imkanını kullanamamaktadır.