Altın fiyatlarında baskılar devam ediyor! Enflasyon darbesi altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Altın fiyatları üzerinde enflasyon baskısı şiddetini koruyor. ABD tarafından açıklanan enflasyon ve ÜFE verileri piyasalar üzerinde huzursuzluklar yaratırken, ons altın 1.700 doların altına kaldı.

Altın fiyatlarında baskılar devam ediyor! Enflasyon darbesi altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Küresel piyasalarda bu hafta makroekonomik veriler ön plana çıkarken, enflasyon ve resesyon endişeleri altın fiyatlarındaki baskıyı artırıyor. Bunun üzerine yüksek enflasyona karşı faiz beklentilerinin artması da yeni endişelere yol açarken altın yatırımcılarını huzursuz ediyor. 

Ons altın 1.700 doların altında

ABD kanadında enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi ve FED'in faiz artışının sert şekilde devam edeceği beklentisi üzerine ons altın 1.700 doların altında seyretmeye devam ediyor.

Piyasada spot altın, ABD tarafından açıklanan enflasyon verisinin ardından geçtiğimiz gün yüzde 0,3 oranında gerileme gösterdi. Ardından ÜFE verisi açıklandı ve huzursuzluklar artmaya devam etti. Dolar kurunda haftanın ikinci gününde yaşanan sert yükseliş sonraki seansta yerini düşüşe bıraktı.

Ekonomistlerin ve yatırım bankaların çoğu önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan FED'in para politikası toplantısında 75 baz puanlık artışın mümkün olabileceğini düşünüyor. Bunların arasında 100 baz puanlık artış ihtimali olacağını savunanlar da var. 

Gelişmelerin ardından Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Robert Holzmann, küresel piyasalarda enflasyonun daha çok artacağını öngördü. Bunun yanında para politikasında faiz artışlarının devam etmesinin olası olduğunu belirtti.

Altın fiyatlarında baskılar devam ediyor! Enflasyon darbesi altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? - Resim : 1

'Altın fiyatlarında 1.676 dolar destek konumunda'

Son zamanlarda doların değer kazanmasıyla altın fiyatları üzerindeki baskı oldukça arttı. Altın hakkında açıklama yapan HDFC Securities Kıdemli Araştırma Analisti Tapan Patel, 'Altın, FED’in daha büyük bir faiz artışı yapacağına dair büyüyen beklentilerle 1700 doların altına düştü' ifadesini kullandı.

Enflasyon baskısının yanında doların altın üzerinde endişe yarattığını vurgulayan Patel, “Güçlenen dolar endeksi de değerli metal üzerinde baskı kurarak desteğin 1676 dolar civarında gözlenmesine neden oldu” sözlerine yer verdi. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 77708.95
Satış 77768.9
Değişim 433.58%
Son Değer 77738.92
En yüksek 77750.2
En düşük 77209.19
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler