Altın fiyatları neden yükseliyor?

Geçmişten bu güne altının her kesim tarafından her durumda güvenli liman olarak görüldüğünü dile getiren Finans Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldırım, yaz mevsiminde yükselişe geçen altın fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Altın fiyatları neden yükseliyor?

Finansal okuryazarlığı olmayanların dahi altına olan güveninin yüksek olduğunu dile getiren İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Finans Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldırım, ''Hindistan ve Türkiye’de düğünlerin sayısı artacak bu nedenle de altına olan talep yükselecek demekteydiler. Haklılık payları var mıydı? Evet. Talep artınca fiyat artar. Fakat altın maliyetlerinin sadece bu koşula bağlı şekilde yükselmesi ekonomi bilimiyle açıklanamaz” dedi.

''Altın Fiyatlarının Yükselmesinin Düğünlerle Alakası Yok''

Altın maliyetlerinin düğün ve merasimler ile alakası olmadığına vurgu yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Finans Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldırım, “Uluslararası piyasalarda altın fiyatı düşüyor. Çünkü FED’in faiz kararlarından tutun da ABD’nın yapmış olduğu tüm önemli makroekonomik açıklamalar altın maliyetlerinın gerilemesinde önemli bir role sahip.

Mesela FED faiz artırımı kararı aldı ve 2023 senesine kadar iki kez faiz artırımı yapmayı amaçlıyor. Bu durum emtia sektörüne yansıyacak ve altın maliyetleri aşağı yönlü bir davranış göstermek durumunda kalacaktır.

Diğer taraftan korku endeksi olarak bilinen VIX endeksinin düşmekte ve 30.00’un altında hareket etmesi önemli nedenlerden birisi olarak ifade edilebilir” ifadelerini kullandı.

''Gram Altın Beklenen Seviyede Değil''

Altını gram cinsinden de değerlendiren Doç. Dr. Yıldırım, “FED açıklamaları, VIX endeksinde meydana gelen düşüş ve 30.00 seviyesinin altında hareket etmesi, güven arayan belli bir kesimin yatırımlarını kripto varlıklara kaydırması, Ons cinsinden ABD Doları karşılığı altın maliyetlerinde meydana gelen gözle görülür düşüş, Dolar/TL paritesinin fiyat hareketinde meydana gelen sıkışma; gram altın maliyetlerinın beklenen fiyat seviyesinin altında kalmasına sebep gösterilebilir” diye konuştu.

“Ons cinsinden altın fiyatı dolar cinsinden fiyatlanır, gram altın ise Türk lirası” diyen Doç Dr. Yıldırım, yatırımcının bilmesi gerekli olan en önemli hususun bu olduğunun altını çizdi. Yıldırım, “Durum şu ki altın hem ons cinsinden dolar karşılığı düşük bir fiyat düzeyinde olurken, Dolar/TL kuru aynı şekilde her ne kadar bizim için düşük olmasa da altın maliyetleri için düşük düzeyde hareket ettiğinden gram altın beklenen düzeyinde değil” dedi.

Etiketler