Altın fiyatı rekor kırabilir!

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen son zamanlarda yaşanan gelişmelere dayanarak ons altının 1960 dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti. Hansen, petrol ve değerli metaller hakkında görüşlerini açıkladı.

Altın fiyatı rekor kırabilir!

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen geçtiğimiz günlerde petrol ve değerli metalleri değerlendiren bir açıklamada bulundu. Bununla beraber Brent petrol fiyatı için 95-115 dolar seviyesi aralığında beklentiye sahip olduğunu vurguladı. Altın fiyatı üzerinden ise 1729 seviyesinin kırılması halinde 1960 dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti. 

ons

Ons altın fiyatında beklenen rekor seviye

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin ardından ons altın fiyatının 1729 dolar seviyesinden destek bulduğunu belirten Hansen, "Bu seviye kırılırsa 1960 dolar seviyesinden bahsedebiliriz ama doların güçlenmesine rağmen yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Piyasa aslında hisse senedi tarafındaki belirsizliklere olumlu tarafta tepki vermeye çalışıyor. Güçlü bir dolar var ve ABD’de tahvil faizleri artıyor. Altınla alakalı dikkat edilmesi gereken konu piyasanın düşük enflasyona inanıp inanmayacağı. Fed bu konuda başarılı olup olmayacağı konusunda piyasaların düşüncesi altını ciddi şekilde etkileyecektir" ifadelerine yer verdi.

FED'in eylülde gerçekleştireceği toplantısı hakkında kafa karıştıran sinyaller vermesiyle ons altın geçtiğimiz günlerde değer kaybetmeye başlamıştı. FED'in yüksek enflasyona karşı vereceği faiz kararı sonrası ons altın fiyatının nasıl etkileneceği merak ediliyor.

petrol

Petrol piyasası hareketleniyor

ABD ham petrol stoklarının artması ve OPEC+ grubunun petrol üretiminde kısıtlamaya gideceği açıklamasından sonra petrol fiyatları ani bir düşüş yaşamıştı. Son zamanlarda tekrar ivme kazanan petrol fiyatları hakkında açıklamada bulunan Hansen, "İlk olarak gaz fiyatlarında yaşanan oldukça güçlü rallinin talebi dizel yakıt için artırıyor ve bu da ham petrolü destekliyor. Bununla birlikte Suudi petrol bakanından gelen açıklamada vadeli fiyatların düşük olması ve temel piyasanın çok güçlü olmasının sağlıksız bir durum olduğunu belirtmesi piyasada bir miktar harekete sebep oldu" ifadelerini kullandı.

Petrol piyasasını yakından etkileyebilecek unsurların oldukça fazla olduğunu belirten Ole Hansen, "Rusya’ya karşı yaptırımlar var, ABD de stratejik rezervler kullanıyor. Bu kullanımı bir noktada bırakabilirler. Genel olarak jeopolitik belirsizlikler yaşanıyor. Derin bir resesyon yaşanabilir ve çok güçlü bir dolar olması durumu da fiyatlarda etkili olabilir. Biz brent petrol için 95-115 dolar arasında bir beklentiye sahibiz" sözlerine yer verdi.

Altın fiyatı rekor kırabilir! - Resim : 3

Enerji krizi olabilir

Hansen, Rusya üzerinde uygulanan yaptırımlar sonrası gaz sevkiyatının kesilmesine dair açıklamasında, "Kış yaklaşırken ne beklenebileceği konusunda ise Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nda bakım sonrası akışın devam edip etmeyeceklerine dair endişeler mevcut. Biz çok düşük seviyelerde olsa bile arzın devam edeceğini düşünüyoruz. Bu fiyatlarda biraz düşüşe neden olabilir ancak çok yüksek fiyatlardan bahsediyoruz. Dolayısıyla kömür ve dizel gibi alternatif enerji kaynakları için talebin arttığını görebiliriz" ifadesini kullandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 78590.27
Satış 78633.95
Değişim 1306.77%
Son Değer 78612.11
En yüksek 78722.52
En düşük 77254.49
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler