Altcoin nedir? Ne tür altcoinler var?

Altcoinleri anlamak için tüm detaylar makalemizde.

Altcoin nedir? Ne tür altcoinler var?

Altcoin

Altcoin, tüm kripto para birimleri Bitcoin'inden (BTC) sonra icat edilen tüm kripto para birimlerine verilen isimdir.

Altcoin, alternatif dijital varlıkları, yani Bitcoin olmayan varlıkları tanımlamak için kullanılan terimdir.

Altcoin Nedir?

Altcoin, Bitcoin'den (BTC) sonra icat edilen tüm kripto para birimlerine verilen isimdir. 2021'in ortasına geldiğimiz bu dönemde bu türden 6.000 jeton vardır.

Bazı kripto hayranları "altcoin" terimini aşağılayıcı veya onaylamayan bulsa da, kullanımında büyük ölçüde tarafsız olarak görülüyor. Terimin, ele alınan varlık hakkında olumlu veya olumsuz bir duygu ifade etmesi amaçlanmamıştır. Temel olarak belirli bir kripto para birimine karşı bir isteksizlik ifade eden “Shitcoin” (Almanca “Scheißmünze”) teriminin aksine.

Altcoinleri anlayın

Birçok altcoin, Bitcoin'in daha iyi bir versiyonu olmaya çalışır veya akıllı sözleşme platformları gibi tamamen farklı alanlara odaklanır. 

Altcoinlerin çoğu, Bitcoin tarafından sağlanan temel çerçeveye dayanır ve blok zinciri teknolojisini kullanır, ancak IOTA (MIOTA) gibi tamamen farklı teknolojiler kullanan kripto para birimleri de vardır. Çoğu zaman, bu alternatif paralar Bitcoin'den (BTC) daha verimli ve daha ucuz olmaya çalışır. Bununla birlikte, altcoinler arasında ciddi farklılıklar vardır.

Ne tür altcoinler var?

Çeşitli altcoin kategorileri zamanla gelişti. En popüler altcoin kategorileri, madencilik tabanlı madeni paralar, sabit madeni paralar, güvenlik belirteçleri ve hizmet belirteçleridir. Şu anda bu kategorileri daha da alt bölümlere ayırmak isteyen bazı gelişmeler ve eğilimler var.

Stabil paralar

Stablecoin'ler, oynaklığı azaltarak kripto pazarını iyileştirmeye çalışır. Uygulamada bu, madeni paraların değerini ABD doları veya euro gibi mevcut para birimlerine sabitleyerek elde edilir. En iyi bilinen stablecoin, 2021'de piyasaya çıkması planlanan Facebook'un Diem'i. Aksi takdirde, iki stablecoin Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) şu anda piyasaya hakim durumda.

Güvenlik belirteci

Bu altcoinler bir şirkete bağlıdır ve genellikle İlk Para Teklifinin (ICO) bir parçası olarak tanıtılır. Güvenlik belirteçleri geleneksel hisse senetlerine benzer ve genellikle bir şirkette bir tür temettü veya hisse sözü verir.

Madencilik tabanlı altcoinler

Bu altcoinler bir madencilik algoritması kullanır ve bu nedenle hesaplama süreçleri çözülerek üretilir. Orijinal kripto para birimi Bitcoin'e (BTC) diğer altcoinlerden daha benzerler. Bu kategorideki en ünlü kripto para birimlerinden bazıları Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE) ve Monero (XMR).

Yardımcı program jetonu

Hizmet belirteçleri, hizmetler için bir yetki sağlar ve bazen ICO'larda da satılır. Filecoin, bir ICO'da sunulan bir yardımcı program belirtecinin bir örneğidir. Dosya paraları, merkezi olmayan dosya depolama alanı ile değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır. 

Altcoinlerin ilk örnekleri

Bitcoin'in (BTC) yanı sıra en erken dikkat çeken altcoin Namecoin'dir (NMC). NMC, Bitcoin kodunu temel alır ve aynı Proof-of-Work (PoW) algoritmasını kullanır. 

Bitcoin (BTC) gibi, Namecoin (NCM) 21 milyon jetonla sınırlıdır. Nisan 2011'de tanıtılan Namecoin (NCM), temel olarak kullanıcıların alanlarını daha az görünür hale getirmesi bakımından Bitcoin'den farklıydı. NMC, kullanıcıların anonimliği ve sansüre karşı direnci artırması gereken kendi .bit alan adlarını kaydetmelerine ve madencilik yapmalarına izin verdi. Ancak bu arada NMC önemini yitirdi.

2011 yılında icat edilen bir diğer tanınmış altcoin Litecoin'dir. Litecoin, kod ve işlevsellik açısından temelde Bitcoin'e benzese de, rol modelinden birkaç temel açıdan farklıdır. Örneğin Litecoin (LTC), işlemlerin daha sık onaylanmasını sağlar. Bu, Litecoin'lerin BTC'den daha hızlı transfer edilebileceği anlamına gelir. Ek olarak, toplam 84 milyon jeton üretilebilir. Bitcoin'in (BTC) tam olarak dört katı.

Alış 66027.99
Satış 66028
Değişim 0%
Son Değer 66027.99
En yüksek 67130
En düşük 65931.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler