Adana’da bulunan petrol hangi hisseler etkiler?

Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde bulunan petrolün ardından, geçtiğimiz günlerde yine Adana’nın İmamoğlu İlçesi’nde vatandaşlar tarafından petrol kaynaklarına rastlandığı bilgisi verilmişti. Peki bu petrol rezervlerinin önemi nedir, hangi hisseleri etkiler?

Adana’da bulunan petrol hangi hisseler etkiler?

Adana’nın Ceyhan İlçesi’ne bağlı Soysalı Mahallesi’nde geçtiğimiz aylarda birinci kalitede petrol kaynaklarına rastlanmıştı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na bağlı “Çukurova 1 ve Çukurova 2” isimli araştırma sahasında 2 senedir çalışmalar yapılıyordu ve ardından yüksek kalitede petrol kaynaklarına erişildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı kabine toplantısının ardından bulunan petrol ile ilgili açıklamalara yer verdi. Başkan Erdoğan, bulunan petrol kaynakları hakkında değerinin toplam 1 milyar dolar olduğu müjdesini verdi.

petrol rezervleri

Soysallı Mahallesi’nin ardından geçtiğimiz günlerde Adana’nın İmamoğlu İlçesi’ne bağlı Sevinçli köyündeki vatandaşlar, köylerinde petrol olduğunu iddia ederek yetkililerin bir an önce çalışma başlatması için çağrıda bulundu. Köy sakinleri 2 yıl önce bölgede petrol bulunduğunu ancak sonradan çalışmaların durdurulup, üzerinin kapatıldığını dile getirdi. Çalışmalar yeniden yapılırsa bulunan petrol rezervinin ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacağını dile getirdiler. Peki bulunan bu petrol kaynakları neden önemli, ülke ekonomisine nasıl bir katkısı olur, bu rezervler hangi hisseleri etkiler?

Petrol neden önemli?

Ülkemizde enerji tüketiminde petrolün oranı yüzde 33, doğal gazın payı da yüzde 30‘dur. Görüldüğü gibi, petrol Türkiye’de enerji ihtiyacı açısından da son derece önemli. Bu noktada kıt kaynakların en verimli ve kamu yararını gözetecek biçimde değerlendirilmesi ihtiyacı bulunuyor. Bununla birlikte petrol kaynaklarına ulaşmak için geniş çaplı çalışmalar yapılması da fayda sağlayacaktır.

petrol rezervleri

Petrol bulunduğunda hangi hisseler artar?

Petrol rezervleri ülke ekonomisi açısından olumlu yönde bir katkı sağlayacaktır. Düşük petrol fiyatları bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu, gelişmiş ülkeler açısından ise deflasyon riskini oluşturduğu için getirdiği için olumsuz bir durum olarak görülebilir.

 Türkiye gibi ülkeler açısından petrol fiyatlarındaki gerileme hem enflasyon tarafında hem de cari denge tarafında olumlu etkileri ön plana çıkıyor. Bu sebeple ülke ekonomisi açısından petrolde yaşanacak düşüş olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

 Şirket yansımalarına baktığımızda havacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler açısından pozitif bir yansıma sağlar. TAV, Pegasus, THY gibi ulaştırma şirketlerinde düşük petrol fiyatları maliyetler üzerinde hafifletici etki yaratır. Böylece bilanço kanadında olumlu etkiler görülebilir. Ayrıca enerji kullanımı yüksek olan belli başlı cam ve çimento sektörü gibi şirketlerde pozitif etkilenen gruplar arasında bulunuyor. Bunlar Anadolu Cam, Şişe Cam gibi şirketler olarak karşımıza çıkıyor.

 Petrol fiyatlarında düşüş yaşandığı taktirde enerji ve inşaat sektöründe hizmet veren şirketlerin karlıklarını ise genel olarak olumsuz yönde etkiliyor. Söz konusu şirketler ise; Petkim, Tüpraş ve Enka gibi şirketler dezavantaj yaşayabilecek şirketler arasında bulunuyor.

Melisa KOZLU/BirBorsa

Etiketler