AB'den 7 ülkeye seyahat tedbiri

Avrupa Birliği, 7 Afrika ülkesinden yapılacak seyahatleri koronavirüs önlemleri kapsamında durdurma kararı aldı.

AB'den 7 ülkeye seyahat tedbiri

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, COVID-19'un birçok sefer mutasyona uğramış, "B.1.1.529" olarak adlandırılan yeni bir türeve rastlandı. Güney Afrika'dan Hong Kong'a seyahat etmekte olan bir bireyde tespit edilen ve "süper varyant" olarak da adlandırılmakta olan türün 32 kez mutasyona uğradığı ifade edilmekte.

Uzmanlara göre, mevcut aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmadığı ise henüz merak konusu.

Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika'da bulunan yeni koronavirüs varyantına "Omicron" adını verdi. İlk bulgulara göre omicron varyantı da yüksek bulaş riski taşıyor.

Şimdiye kadar Güney Afrika'da 77, Botswana'da 4, Hong Kong'da 2, İsrail ve Belçika'da birer vaka görüldüğü DSÖ tarafından kayıtlara geçirildi.

BNO News'in haberine göre, Avrupa'da teyit edilmiş ilk yeni koronavirüs varyantı Belçika'da gözlemlendi. Vakanın 11 Kasım'da Mısır'dan dönen ve 11 gün sonra semptomlar vermeye başlayan aşılanmamış bir kadın olduğu ise yapılan açıklamalar arasında.

DSÖ'den özel toplantı kararı

DSÖ uzmanlar tarafından Cenevre'de yapılacak olan görüşmede yeni varyanta karşı alınması gereken tedbirler görüşülecek.

"Yeni varyantın verileri 2 hafta içinde gelir"

BioNTech, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen COVID-19 varyantına dair çalışmalara başlandığını aktarmıştı.

Rusya, COVID-19'un B.1.1.529 varyantının görüldüğü 9 Afrika ülkesinden ve Hong Kong’tan yabancı ziyaretçilerin Rusya'ya olan seyahatlerine kısıtlama getirmişti.

Bahreyn, Güney Afrika ve Botsvana'da görülen ve COVID-19'un B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir varyantı nedeniyle 6 Afrika ülkesini "kırmızı ülkeler" kategorisine alarak bu ülkelerden gelen ziyaretçilere ilişkin seyahat kısıtlaması getirmişti.

İsrail'de; Güney Afrika'da ortaya çıkan B.1.1.529 varyantı nedeniyle Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve ülkeleri "kırmızı listeye" alınmış ve yabancıların bu ülkeden İsrail'e yapacakları seyahatler durdurulmuştu.

Etiketler