ABD’deki Halkbank davasında yeni gelişme

Banka dolandırıcılığı, kara para aklama, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delme gibi suçlarla yargılanan Halkbank davasında yeni gelişmeler yaşandı. Temyiz mahkemesi Ekim ayındaki tezinde bankaya yöneltilen suçlamaların "ticari faaliyet istisnaları" kapsamına girdiğine hükmetti. İşte detaylar...

ABD’deki Halkbank davasında yeni gelişme

Banka dolandırıcılığı, kara para aklama, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delme gibi suçlarla yargılanan Halkbank davasında yeni gelişmeler yaşandı.

Temyiz mahkemesi Ekim ayındaki tezinde bankaya yöneltilen suçlamaların "ticari faaliyet istisnaları" kapsamına girdiğine hükmederek bu bağlamda bankanın üstüne atılı suçlardan dolayı yargılanabileceğine karar vermişti.10 Ocak’ta avukatları aracılığıyla tekrar başvuru yapan Halkbank verdiği 20 sayfalık dilekçede “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında olmasına rağmen temyiz başvurusu reddedilen davanın Anayasa Mahkemesi'ne sevkini istedi.

Alt Mahkemedeki Yargı Süreci Durduruldu

Halkbank dilekçede temyiz kararında belirttiği gibi benzer davalarda Anayasa Mahkemesi’nin daha önce aldığı kararları da örnek olarak sundu.Mahkeme, Halkbank dava dosyasının AnayasaMahkeme'sine gönderilmesini onaylayarak,bir alt mahkemedeki yargı sürecinin devam etmesi talebini reddetti. Ancak ABD Adalet Bakanlığı, davanın geciktirilmesine karşı çıkarak Halkbank'ın dokunulmazlık iddialarının davayla ilgili önemli soru işaretleri oluşturmadığını ve hızlı yargılama yönündeki kamusal yararı arka plana itecek bir nitelik taşımadığını savunmuştu.

Halkbank Dava Süreci

Halkbank ile ilgili dava süreci, Anayasa Mahkeme'sine itiraz başvurusundan dolayı donduruldu.

Halkbank, petrolden elde ettiği gelirlerini altına daha sonra da nakde çevirip İran’ın çıkarlarına hizmet etme, sahte gıda sevkiyat belgeleri bulundurma, elde ettiği petrol gelir transferlerini temizleme, gizli fondan 20 milyar doları gizlice transfer edebilmesi için yine İran’a yardım etme ve bu paranın bir kısmının aklanmaya çalışıldığı Amerikan mali sistemini kullanma, ABD yaptırımlarını İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) paravan şirketler ve para transfer şirketleri aracılığıyla delmekten yargılanıyor. Halkbank avukatları, bankanın "dokunulmazlığa sahip olduğu bir davada savunma yapmaya zorlanmasının bankaya ciddi ölçüde zarar vereceğini açıkladı. ABD'nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi'nin Halkbank'ın başvurusunu duruşma takvimine alıp almayacağı ise daha belli değil. Halkbank’ın dilekçesi incelendikten sonra Anayasa Mahkemesi’nin karar vereceği öngörülüyor.