ABD'de perakende satışlarda şaşırtan yükseliş

ABD'de perakende satışlar sürpriz bir şekilde 0,6 oranında yükseldi. Ekonomistler yüzde 0,3 oranında düşüş bekliyorlardı.

ABD'de perakende satışlarda şaşırtan yükseliş

ABD'de perakende satışları haziran ayında aylık bazda yüzde 0,6 yükseliş kaydetti. Ekonomistlerin beklentileri yüzde 0,3 oranında bir düşüş görülmesi yönündeydi.

Ülkede haziran ayında perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında arttı. 

Çekirdek perakende satış verisi olarak kabul edilen otomobil ve akaryakıt dışı perakende satışları yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Bu veriye yönelik beklenti yüzde 0,5 olarak gerçekleşmişti.

Perakende satışların yükselişinde hükümet teşvikleri, artan tasarruflar ve aşılamanın olumlu katkısı görüldü.

Veriler tüketicilerin satın alımlarının çoğunu hizmetlere kaydırmaya başladığını da ortaya koydu. Ekonomistler, hâlâ güçlü perakende talebiyle birleştiğinde, hane halkı harcamalarının yılın ikinci çeyreğinde güçlü bir hızda arttığını düşünüyorlar.

13 kategoriden 9 tanesinde artış görüldü

13 perakende kategorisinden dokuzu, elektronik ve beyaz eşya satış mağazaları, giyim mağazaları ve restoranlardaki kayda değer yükseliş de dahil olmak üzere haziran satışlarında artış gösterdi.

Motorlu araç ve parça bayilerindeki satışlar, otomobil üreticilerinin tedarik zinciri sorunlarıyla karşı karşıya kalması sebebiyle sınırlı envantere cevap olarak haziran ayında yüzde 2 oranında geriledi.

Küresel çip krizi araç üretimini kısıtlarken fiyatların yükselmesine de neden olmuştu.

Etiketler