ABD'de perakende satışlar arttı

ABD'de perakende satışlar yüzde 10,6 arttı.

ABD'de perakende satışlar arttı

ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Mart'ın ilk 5 haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 10,6 arttı.

Bilgi Notları:
    - Satışlar 5. haftada mevsimsel etkilerden arındırılmamış  verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artış gösterdi.
    - Satışlar 1. haftada geçen ayın aynı dönemine göre yüzde 17,2 azaldı.
    - Veriler The Johnson Redbook tarafından zincir mağazaların satışlarından derlenerek haftalık olarak açıklanıyor.

ABD borsaları düşük, ekonomik toparlanma iyimserliği yüksek

 ABD borsaları Pazartesi günü rekor seviyeleri gördükten sonra Salı günü bir nebze düşük açılacak ancak güçlü veriler, büyük bir ekonomik toparlanmaya işaret ederken genel ton iyimserliğini koruyor.

Dow 40 puan düşerken S&P 500 8 puan geriledi ve Nasdaq 100 32 puan kaybetti.

Pazartesi günü S&P 500 %1,4 artışla 4.076,72’ye yükselerek rekor kırdı. Dow Jones Industrial Average 373 puan yükselişle tüm zamanların yüksek seviyesi olan 33.527,19’u görürken Nasdaq Composite %1,7 yüksek bitirdi.

Bu pozitif hissiyat, Cuma günkü iş raporunda ve hizmet aktivitesinin arttığını gösteren Pazartesi günkü verilerde görüldüğü gibi güçlü bir ekonomik toparlanma işaretlerine dayanıyor. Güçlü aşı programı, yeniden açılış umutlarına yön veriyor.

Ekonomik toparlanmaya ilişkin diğer bir göstergenin Şubat ayı iş imkanları raporu olması bekleniyor. Analistler, 6,917 milyondan 6,99 milyona artış bekliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin söylediğine göre ABD, Pazar sabahı itibarıyla 165 milyon doz Covid-19 aşısı yaptı ve yaklaşık 208 milyon da dağıttı.

Öte yandan yatırımcılar, Başkan Joe Biden’in 2 trilyon dolarlık altyapı teklifini ve bunun gerçekleşme ihtimalini değerlendirmeye devam ederken Hazine Bakanı Janet Yellen, hükümetlerin, “kamu harcamalarına ve krize karşı verilen tepkiye yatırım yapmak için yeterli geliri toplayan stabil bir vergi sistemine sahip olmasını garantilemek adına” küresel bir asgari kurumlar vergisi istedi.

Etiketler
ABD