ABD'de işsizlik başvurularına yönelik rakamlar açıkladı

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta, 368 binden 419 bine yükseldi.

ABD'de işsizlik başvurularına yönelik rakamlar açıkladı

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta, 419 bine yükseldiğini açıkladı. Önceki hafta başvuru sayısı 368 bindi. İşten çıkarmaları izleyen haftalık sosyal yardım başvurularının sayısı, ocak ayının başında 900 bini aşan rakamdan bu yana istikrarlı bir şekilde geriledi.

Amerikalılar, salgının yayılma oranı azaldıkça alışverişe ve seyahate daha fazla harcama yaparak ekonomiyi canlandırıyor ve işletmeleri daha fazla işçi arayışına zorluyor. Şirketler, verilerin izlendiği yirmi yılda en yüksek oranda mevcut iş yayınladı. İşe alımlar yükselirken işletmeler ödemeye istekli oldukları ücretlerde yeterli sayıda çalışan bulamamaktan yakınıyor.

Öte yandan analistlere göre bulaşıcılığı yüksek delta varyantı özellikle aşılanmayanlar arasında yayıldıkça, doğrulanmış viral enfeksiyonlarda meydana gelebilecek tetiklenmenin potansiyel ekonomik sonuçları olabilir. Johns Hopkins Üniversitesinden gelen verilere göre, günlük vakalar için yedi günlük ABD ortalaması, son iki haftada 13 bin 700'den az olan Salı günü 37 binin üzerine çıktı.

Şirketlerin yeterli işçi bulamadıklarına yönelik şikayetleri, 22 eyaletin haftada 300 dolar tutarındaki federal işsizlik ödeneğini erken bitirmelerine yol açtı. Yirmi eyalet, biri serbest meslek sahibi ve konser çalışanlarına fayda sağlayan ve diğeri de altı ay ya da daha uzun süredir işsiz olan insanlara hizmet eden diğer iki federal programa katılımlarını sonlandırdı.

Diğer iki eyaletteki, Indiana ve Maryland'deki yetkililer de ek yardım programlarına son vermeye çalıştılar fakat mahkeme kararıyla engellendiler. Ulusal olarak, programların tamamı eylül ayı başında sona erecek.

İşsizlik yardım başvurularındaki uzun süreli düşüş, ekonomik büyümenin hız kazanmasıyla aynı döneme denk geliyor. ABD ekonomisinin, nisan - haziran çeyreğinde, teşvik çeklerinden, borsa ve konut sermayesinden gelen nakitlerle ve Amerikalıların harcamalarındaki artışla hızlı bir biçimde büyüdüğü tahmin ediliyor.

ABD Hükümeti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, perakende mağaza ve restoranlardaki alımların haziran ayında artış kaydettiğini aktardı. Perakende satışlar, salgın öncesi düzeylerin yaklaşık olarak yüzde 20 üzerinde seyrediyor.

Etiketler