ABD'de emeklilik fonlarının kriptoya ilgisi büyüyor

Son olarak ABD'de Fidelity şirketinin emeklili fonlarının bir bölümünün Bitcoin'e çevrilmesine izin verildi. Sonrasında ise daha da tartışma yaratan kripto paralarla emeklilik birikimi yapmaya dair düşüncelerin gittikçe arttığı belirtildi.

ABD'de emeklilik fonlarının kriptoya ilgisi büyüyor

ABD medyasına bakılınca, kripto emekliliğe duyulan ilgi, fiyatların düşüş yaşaması ile azalmadı aksine milyarlarca dolarlık fon yöneticilerinin bu alan ilgisi artmaya başladı.

ABD'de emeklilik fonlarının kriptoya ilgisi büyüyor - Resim : 1

Mayıs ayından itibaren kripto paralarda yaşanan ciddi düşüşler de, ABD'deki kripto para temelli emeklilik fonlarının yükselişini etkileyemedi. ABD medyası olan Wall Street Journal'ın haberine bakıldığında, Kuzey Amerika bölgesindeki bu tür fonları yöneten kurumlar şimdilerde bile kripto paralara dair 'bullish' bir bakış açısına sahiptirler.

Ya çıkalım ya da iki kat artıralım

WSJ'deki haberde ilgideki artışın varlık yönetim firması VanEck'de yansıdığını belirtirken fon yönetimlerinin Mayıs ayı itibari ile yaşanan ciddi düşüşlerden kaynaklı ya kripto paralardan tamamen çıkmak veya 2 kat oranında artırmayı düşündükleri yazıldı.

Haber 5 milyon dolarlık fon yöneten ve geçtiğimiz sene Bitcoin ile Ethereum'a 25 milyon dolar yatırım yapan Houston'da bir itfaiyeciler emeklilik fonunun yaşanan volatilite onusunda endişe duymadığını belirtti. Fon yönetimine ilişkin gazeteye konuşan Ajit Singh 'Volatilite ve büyük değişimlerin ne olduğunu biliyoruz. Bu beklentilerimiz dahilinde olan bir durumdu' dedi.

Fonun toplam varlığının yüzde 4,5'in kripto paralara yatırdığı belirildi

Polisler adına yönetilen Virgina merkezli bir emeklilik fonu ise kripto paralarda yaşanan son düşüşleri bir alım imkanı olarak görülmektedir. Haberde Fairfax adlı fonun 30 bin kişi adına yönetildiği ve toplamda 6,6 milyar dolarlık varlığa sahip olduğu öğrenilirken, fonun yatırım yöneticiside WSJ'ye ' kripto dışında yatırımları artırmak ve gelir düzeyini gelecek için katlama şansı elde etmek çok daha çekici' dedi. Fonun ise toplam varlığının yüzde 4,5'ini kripto paralara yatırdığı belirtildi.

Fakat tüm fonlar da kripto paraları bir imkan olarak görmüyor. Kaliforniya'da öğretmenler için yönetilen tam 300 milyar dolarlı bir emeklilik fonunun ise yüksek risk içerdiği münasebetiyle kripto para yatırımlarına izin vermediği de haberde yer verilen bilgiler arasındaydı.

Portföylerinin bir kısmını Bitcoin'e çevirmesine olanak tanımaya başlamıştı

Bilineceği üzere, ABD'de emeklilik birikim çeşitlerinden biri olan en ciddi ve büyük sağlayıcılarından biri olan Fidelity şirketi, katılımcılarının portföylerinin bir bölümünü Bitcoin'e çevirmesine imkan sağlamıştır. ABD çalışma bakanlığı'ndan bir yetkili ise bu tür bir yatırım şeklinin Amerikan vatandaşlarının finansal güvenliğini riske atacağını ifade etmişti.

Uyarı: BirBorsa.com'da yer alan yazı ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Buse KAPLAN/BirBorsa          

Etiketler