ABD ve Japonya çip üretimi krizine el atıyor

ABD ile Japonya Nisan ayında çip üretimi konusunda anlaşma hedefliyor.

ABD ve Japonya çip üretimi krizine el atıyor

ABD ile Japonya Nisan ayında çip üretimi konusunda anlaşma hedefliyor.

Nikkei'nin haberine göre ABD ve Japonya hükümetleri aralarında yarı iletkenlerin de olduğu teknolojik komponentlerin arz güvenliği konusunda işbirliği yapmayı hedefliyorlar.

Habere göre, 16 Nisan'da Washington'da düzenlenmesi planlanan toplantıda oluşturulacak çalışma gruplarının görev dağılımının da yapılması hedefleniyor.

OTOMOTİV İLK ETKİLENEN SEKTÖR

Çip sektöründe küresel çapta yaşanan arz sıkıntısı, ilk olarak otomotiv sektöründe hissedildi.

Deloitte raporuna göre, LCD ekranlardan araç içi sistemlere kadar her şeyi içeren otomotiv elektroniğinin, 2030'e kadar bir otomobilin üretim maliyetinin yüzde 45'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu elektroniklerde kullanılan yarı iletken tabanlı bileşenlerin maliyetinin 2020'de 475 dolara, 2030'da 600 dolara kadar çıkacağı öngörülüyor.

Araç içi bilgisayar sistemlerinin gelişmesiyle çiplere daha çok ihtiyaç duyulan otomotiv endüstrisinde, salgının satışları olumsuz etkileyeceği endişesiyle çip siparişleri iptal edilmişti. Ancak elektronik firmalarının artan talebi otomotiv firmalarının piyasada çip bulamamasına neden oldu.

Küresel çip sıkıntısı; Ford, General Motors, Toyota, Volkswagen, Honda, Stellantis ve elektrikli araba üreticisi Nio gibi otomobil üreticilerinin çipler ile mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaları satın almak için mücadele etmelerine, üretimi azaltmalarına veya tesislerini kapatmak zorunda kalmalarına neden oldu.

Etiketler