ABD Ukrayna'ya askeri yardım yaptı!

ABD yakın zamanda Ukrayna için bir yardım planı yapmıştı. Yapılan plan sonrası yardımın askeri alanda ve çok fazla yapıldığı bildirildi. Bunun üzerine ise Almanya askeri yardımı uygun bulmayarak tıbbi yardımda bulundu. İşte detaylar...

ABD Ukrayna'ya askeri yardım yaptı!

ABD Ukrayna’ya askeri yardımda bulundu

ABD, Rusya ile savaşın eşiğine gelen Ukrayna'ya askeri yardım göndererek büyük oranda bir tepkiye yol açtı. ABD'nin Kiev Büyükelçiliği, 90 ton askeri malzeme taşıyan bir nakliye uçağının Kiev'e iniş yaptığını açıklama yaparak bu durumu ilan etti. ABD'nin Kiev Büyükelçiliği, dün gece yarısı Kiev'e iniş yapan bir ABD nakliye uçağının fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşarak bu alandaki yardımını duyurdu. Büyükelçilik uçağın yaklaşık 90 ton askeri malzeme taşıdığını ve bunlar arasında "cephe hattında" kullanılacak cephanelerin de bulunduğunu belirterek askeri yardım alanında büyük bir yardımda bulundu.

Büyükelçilik askeri desteğin ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı ile gerçekleştiğini ifade ederek yardımın devam edip etmeyeceğini saklı tuttu. Büyükelçilik her iki adımın "ABD'nin Ukrayna'nın Rus saldırganlığı karşısında savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmaya ne kadar bağlı olduğunu" ifadeleri ile dikkat çekti. Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya da dün ABD menşeli tanksavar füzesi ve hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya göndereceklerini yakın zamanda duyurmuştu. Üç ülkenin savunma bakanlarından yapılan ortak açıklama ile Ukrayna'nın savunma kapasitesinin güçlendirmek amacı ile bu adımın atıldığı belirtiği biliniyor.

Almanya sahra hastanesi gönderiyor

Almanya ise Ukrayna’ya silah yardımına pek sıcak bakmayarak bir sahra hastanesi yardımının yapılmasını daha uygun buldu. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklama ile hükümet içerisinde konu ile ilgili bir uzlaşma bulunduğunu ifade etti. Mevcut durumda Ukrayna’ya silah göndermenin yapıcı olmadığını belirten Almanya başkanı Lambrecht hükümetin krizin yatışması için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini belirterek bu alandaki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Savunma Bakanı Lambrecht, Almanya’nın Ukrayna’ya Şubat ayında bir sahra hastanesi göndereceğini açıklayarak tıbbi alamdaki yardımını açıkladı. Savunma Bakanı, gerekli eğitimleri de içeren yardımın Almanya’ya maliyetini 5 milyon 300 bin euro olarak bir meblağa ait olduğunu belirtti. Lambrecht, Hâlihazırda Ukrayna’ya solunum cihazı desteği verildiğini ve yaralı Ukrayna askerlerinin de Alman ordusunun hastanelerinde tedavi edileceğini belirtti.