ABD tahvilinde reel getiri 30 yıl sonra ekside

10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin reel getirisi, geçmişteki enflasyonist dönemlerin aksine, büyümeye yönelik endişelerin yatırımcıları tahvile yönlendirmesiyle 90’lı yıllardan bu yana ilk kez eksiye düştü. Fed Başkanı Powell’in de Delta gibi mutasyonların risklerine dikkat çekmesi bekleniyor.

ABD tahvilinde reel getiri 30 yıl sonra ekside

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde düşüşe geçen ABD gösterge tahvil getirileri ABD’de ve dünyada ekonomik büyümenin tekrar tehlikeye girebileceği endişesiyle düşüşünü sürdürüyor. Gösterge tahvil getirilerinde yükseliş beklenirken düşüş gerçekleşmesi birçok yatırımcıyı şaşırtıyor. Uzmanların genel kanısı ise şöyle: İyileşme iyimserliği ile Delta varyantıyla artan vakaların büyümeye tekrar gölge etmesi arasında daha önce görülmemiş tahvil hareketleri yaşanıyor.

Gösterge tahvil reel getirileri tarihi dipte

Japonya’nın en büyük bankası MUFG ABD Makro Stratejiler Direktörü George Goncalves, sadece ABD’de değil Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde de şirketlerin borçlanma maliyetleri için önemli bir gösterge olan 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisinin düşmeye devam etmesini “teknik temellere” bağlıyor. Dün itibariyle 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yüzde 1,229 düzeyine kadar geriledi. Financial Times tarafından yapılan bir analize göre göserge tahvilin reel getirisi ise - Fed öncesi enflasyon beklentilerinin çok hafif düşmesi, artan vakalar ve büyümeye ilişkin endişelerin etkisiyle - eksiye indi. 10 yıllık ABD tahvilinin reel getirisi yüzde eksi 1,127’ye kadar gerileyerek daha önce hiç görmediği bir düzeye inmiş oldu.

Euro Bölgesi’nde de durum farklı değil. Euro Bölgesi tahvillerinin reel getirisi de hafta başında tüm zamanların en düşük düzeyine indi ve eksi yüzde 1,65 düzeyini gördü.

Tahvilden kaçanlardan ralliye sebep olabilir

Negatif tahvil getirileri özellikle emeklilik fonları gibi büyük finansal yatırımı olan kuruluşlar için büyük sorun oluşturabilir ve uzun vadeli yatırımcılar getiri arayışında zaten rekor düzeylerdeki hisse piyasalarına girmekte zorlanabilir. Dolayısıyla tahvillerde reel getirilerin negatife düşmesinin yatırımların başka varlık sınıflarına kayabileceğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl tahvil getirileri rekor düşük düzeylere gerilediğinde altından hisse piyasalarına birçok varlık sınıfında ralli yaşanmıştı.

ABD ikinci çeyrek büyüme verisi bekleniyor

ABD’nin 2. çeyrekte ne hızda büyüdüğü de yarın açıklanacak öncü GSYH verisiyle anlaşılacak. Fed’in yapacağı açıklamada Delta varyantının büyümeye yönelik risklerine değinilmesi beklenirken, ABD ekonomisinin rekor yüzde 6,4’lük büyümesinin ardından 2. çeyrekteki seyri merkez bankasının gelecek politikaları için belirleyici verilerden.