ABD ekonomisinde küçülme yaşandı

ABD ekonomisi birbiri ardınca iki kere ekonomik küçülme yaşaması, ekonomik olarak resesyona girilmesine neden oldu. Ekonomik olarak küçülmeye giden Amerika Birleşik Devletleri, ikinci çeyrekte tam olarak yüzde 0,9 değerinde bir küçülme yaşadı.

ABD ekonomisinde küçülme yaşandı

ABD ekonomisinin büyümesi beklenirken böyle bir düşüş yaşaması oldukça büyük bir şaşkınlığa neden oldu. Yüzde 0.5 büyüme beklenen ekonomide yüzde 0.9 değerinde  bir küçülme yaşandı. Ekonomide yaşanan ikinci küçülme olması sebebiyle ekonomide resesyon yaşanmasına sebep oldu. Yaşanan bu daralmaların ekonomiye pek fazla etkisi olacağı düşünülmüyor. Ancak ekonomi olarak büyüme beklenirken böyle bir düşüş yaşanması, ekonomik olarak bazı sıkıntılar yaşandığına işaret ediyor. Üstelik bu düşüşlerin iki kez yaşanması ve bunun sonucunda resesyona gidilmesi, bazı kişiler tarafından endişe ile karşılandı.

ABD ekonomisinde küçülme yaşandı


Resesyon yaşayan ABD ekonomisi elbette ki bu ekonomik daralmalardan fazla etkilemeyecektir. Ancak ekonomik olarak büyüme beklenirken düşüş yaşanması büyük bir şaşkınlığa neden oldu.


Ekonomide büyüme beklenirken düşüş yaşandı

Amerika Birleşik Devletlerinin Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH), yüzde 0.5 oranımda bir büyüme bekleniyordu.  Ancak 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 0.9’luk bir küçülme yaşandı. Bundan öncede küçülme yasayan ekonomi ikinci kez küçülme yaşayarak resesyona girdi.Dünya genelinde yaşanan krizlerin ve pandeminin etkisiyle oldukça zor günler geçiren ekonomilerden, Amerika Birleşik Devletleri’de payını aldı.

Geçtiğimiz günlerde 20 yılın ardından Euro’ya karşı değer kazanan Dolar, ABD ekonomisine etkisini tam olarak koyamadı. Uzun bir zamandan sonra ilk defa Euro’ya karşı değer kazanan Dolar, ABD’nin yaşadığı küçülmeye engel olamadı. Ekonominin yüzde 0.9 değerinde küçülme yaşamasının ve bu küçülmenin ikinci kez yaşanmasının ardından ekonomi olarak resesyona gidildi. Peki, ABD ekonomisinde yaşanan bu resesyon nedir?

Resesyon nedir?

Ülkelerin ekonomisinde en az 6 ay gibi bir sürede küçülmeye gidilmesine resesyon denilmektedir. Bir başka ifade ile Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’nın düşüş göstermesi, ekonomik olarak daralmaya gidilmesidir. Bu daralmanın iki kez yaşanması, resesyon olarak adlandırılmaktadır. 6 aydan fazla sürede ekonomik olarak küçülmeye giden ülkeler ekonomide resesyon yaşmaktadır.

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.56
Satış 32.58
Değişim 0.0099%
Son Değer 32.58
En yüksek 32.63
En düşük 32.58
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler