ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1'lik büyüme kaydetti.

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz - eylül aylarını kapsayan döneme ilişkin Gayri Safi yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine yönelik ikinci tahminleri açıkladı.

Buna göre, ABD'de GSYH yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,1 oranında artış gösterdi.

Bu dönemde GSYH verisinde hafif yukarı yönlü revizyona yönelirken, piyasa beklentisi ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,2 büyümesi yönündeydi.

Ülkenin GSYH verilerine yönelik ekim ayında yayınlanan öncü verilerde, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 2 büyüdüğü belirtilmişti.

Ülke ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,3 ve ikinci çeyrekte yüzde 6,7 oranında büyüme ortaya koymuştu.

Ekonominin üçüncü çeyrekteki büyüme performansı, hafif yukarı yönlü güncellemeye rağmen 2020 yılının ikinci çeyreğinden beri kaydedilen en zayıf büyüme olarak devam etti.

Bu dönemde ABD ekonomisindeki büyümede, özel stok yatırımları, kişisel tüketim harcamaları, eyalet ve yerel yönetim harcamalarıyla konut dışı sabit yatırımlardaki yükselişin konut sabit yatırımları, federal hükümet harcamaları ve ihracattaki düşüşle dengelenmesi etkili oldu. İthalat da bu dönemde yükseldi.

Üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH verisindeki revizyonda ise kişisel tüketim harcamaları, özel stok yatırımlarıyla eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki yukarı yönlü revizyonların, ihracat, konut dışı sabit yatırımlar, konut sabit yatırımları ve federal hükümet harcamalarındaki aşağı yönlü revizyonlarla dengelenmesi belirleyici oldu.

Yılın üçüncü çeyreğine ait kişisel tüketim harcamaların fiyat endeksindeki artış yüzde 5,3'te sabit bırakıldı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 4,5 olarak korundu.

Etiketler