942 doları test eden platin 9 ayın en düşük düzeyine geriledi

Günün en çok düşen emtiaları arasında ilk sırada yer alan platin, 942 dolara kadar geriledi.

942 doları test eden platin 9 ayın en düşük düzeyine geriledi

Geçtiğimiz haftanın başından bu yana değer kaybeden platin, bugün günün en çok düşen emtiası olarak ön plana çıkıyor. Cuma günü en son 950,65 dolardan kapanan metal, bugüne 947 dolar ile başladı.

Günün ilk saatlerinde hafif yükseliş gösterse de sonrasında gerileyen platin, gün içindeki düşük seviyesini 942,69 dolarla Avrupa seansında test etti. Böylelikle 21 Aralık 2020 sonrasında en zayıf değerine geriledi.

Türkiye saatiyle 14.18'de yüzde 1'in üzerinde negatif bölgede fiyatlanan platinin gün içi aralığı 942 - 956 dolar oldu.

9 ayın en düşük düzeyine gerileyen platinin haftalık kaybı yüzde 7,50'ye yaklaşırken aylık kayıp yüzde 8 olarak gerçekleşti. Şubat ayında 1348 dolar ile zirve yapan değerli madenin yıllık kazancı da yüzde 1,2'ye düştü.

Platin fiyatlarındaki zayıf seyir, küresel yarı iletken kıtlığı sebebiyle otomotiv endüstrisindeki önemli faktörlerin üretim kesintisi açıklamalarıyla yönlendirildi.

Alman otomotiv devi Volkswagen, dünyanın en büyük fabrikası olan Wolfsbug'daki fabrikasının yalnızca bir vardiya ile üretime tekrar başlamayı planladığını açıklarken Audi yaz tatilini bir hafta uzatacağını bildirdi. Toyota da geçtiğimiz hafta Kovid-19 sebebiyle üretim beklentisini 300 bin adet düşürmüştü.

Etiketler