5 yıllık CDS’ler 9 haftanın dibinde

Türkiye’nin kredi risk primlerini gösteren CDS’ler 9 haftadır düşüş eğilimi sürdürüyor. Son açıklanan CDS verileri ise geçtiğimiz 2 aylık dönemin en düşük seviyesin geldiğini gösteriyor.

5 yıllık CDS’ler 9 haftanın dibinde

Küresel resesyon endişelerinin ardından merkez bankalarında faizlerin sınırlı ölçülü artması beklentiler arasında yer alıyor. Her geçen gün daha da düşen CDS’ler son 9 haftanın en düşük seviyesine ulaştı.


Kredi risk raporlarına göre Türkiye’nin 5 yıllık vadeli CDS’leri 732 puana kadar geriledi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle birlikte 898 baz puanlara kadar ulaşan CDS’lerin 9 haftanın ardından 700 seviyelerine kadar yaklaştığı görüldü. En son 6 Haziran’da 721 baz puanlarda bulunan 5 yıllık vadeli CDS’lerin tekrar aynı seviyelere geldiği biliniyor.

Gelişmekte olan ülkelerde CDS’ler düşüyor

Gelişmekte olan ülkelerin CDS’lerinde birkaç aylık dönemde düşüş kaydedildiği görüldü. Kredi risk primlerinin dünya genelinde arttığı 2022 yılı için resesyon endişeleri ise beklentilerini koruyor. Analistlere göre birçok gelişmekte olan ülkenin yaz aylarındaki dönemde CDS’lerinde düşüş meydana geldi.


Gelişmekte olan ülkeler arasında bulunan Rusya, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde CDS’lerin 8 haftadır düzenli bir şekilde düşüş eğiliminde olduğu belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerin kredi risk primlerinin resesyon beklentileri dahilinde düşüşünü devam ettireceği tahmin ediliyor. Analistler bu düşüşlerin yıl sonuna kadar sürmesini bekliyor.

enflasyon

Türkiye CDS tahminleri

Analistlere göre ilerleyen aylardaki CDS’lerin düşmesi bekleniyor. 900’lü seviyelere kadar ulaşan kredi risk primleri rekor kırmasının ardından düşüş eğilime girdi. Yaklaşık 9 haftada %15’lik bir düşüş yaşayan kredi risk primlerinin tekrardan 700 bandının altına yerleşmesi oldukça önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Uzun bir süre 600’lü seviyelerde kalan CDS’lerin tekrar bu seviyelere dönmesi Ukrayna krizinin etkilerinin geçtiğini de göstermiş olacak.


Pandemi dönemiyle birlikte 300’lü seviyelerden yükselişe geçen CDS primleri aynı zamanda kurdaki artışa bağlı olarak değişmektedir. Kurda meydana gelen artışa rağmen düşen CDS primleri uzmanlara birçok konuda bilgi veriyor. Döviz artışı ele alınmadığında CDS’lerin pandemi öncesinin biraz üstünde bir seviyede olmasının beklendiği açıklandı.

Etiketler