2021, halka arzların yılı oldu

Dünyada birleşme ve satın alma işlemleri son 20 yılın üzerinde bir performans gösterdi ve tarihi rekor düzeyinde gerçekleşti. Halka arzlarda da 2021 hareketli bir yıl olarak kendini gösterdi. 

2021, halka arzların yılı oldu

Dünyada birleşme ve satın alma işlemleri son 20 yılın üzerinde bir performans gösterdi ve tarihi rekor düzeyinde gerçekleşti. Halka arzlarda da 2021 hareketli bir yıl olarak kendini gösterdi. 

2021 yılında global açıdan son 20 yılın en aktif halka arz ve şirket birleşme satın almaları gerçekleşti.

Piyasalarda ekonomik toparlanma, aşılanmanın hız kazanması ve bol likidite hikayesi iyimser tablonun gerekçeleri oldu. 

Konu hakkında geçtiğimiz haftalarda bir rapor paylaşan EY, 2021 yılının son çeyreğinde rüzgarın ters yönde esmeye başladığını belirtti. Kovid-19'un yeni Omicron varyantı, artan jeopolitik tansiyon, hükümetlerin mali ve regülasyon politikaları ve piyasalardaki oynaklık halka arza olan hassasiyetin artmasına neden oldu. 

2021 yılında rekor sayıda halka arz ve devir gerçekleşti

Halka arz konusunda yatırımcıların hassasiyetini etkileyebilecek birden fazla piyasa etkisi olduğunu belirtildi. Şirketlerin halka arzdan önce dikkate alınması gereken bazı faktörleri; ESG ajandası, makro göstergeler, likidite, volatilite, pandemi, jeopolitik gelişmeler ve koronavirüsün seyri olarak sıralanıyor. 

1,39 trilyon dolarlık halka arz

2021 yılında dünya çağında 11 bin 390 şirket halka arz kararı alırken bu rakam geçtiğimiz yıl 10 bin 452 düzeyindeydi.

Halka arz kararı alan şirketlerden ise 8 bin 741 tanesi aktif olarak işlem görürken, 2 bin 429 tanesi de bekleme aşamasında bulunuyor. Öte yandan bu sene 34 firma halka arz sürecini erteledi. 186 firma ise başvurusunu geri çekti. Şu ana kadar halka arz kararı alan firmaların toplam fonlama büyüklüğü 1.39 trilyon dolara çıktı. 

En fazla halka arz Kuzey Amerika'da yapıldı

Halka arzların bölgesel kırılımı incelendiğinde, Kuzey Amerika bölgesi 633 milyar dolar ile en büyük paya sahipken, 443 milyar dolar ile Asya bölgesi ikinci sırada bulunuyor. 

Sektörel dağılımda 265 milyar dolar ile finans sektörü listenin ilk sırasında yer alıyor. 

Halka arz olan firmaların büyüklüğünde Asyalı firmalar 2021 yılında ön plandaydı. 2021 yılında 10 milyar doların üzerinde halka arz büyüklüğünde 3 firma yer aldı. Çinli şirket Tencent 14,7 milyar dolar ile en büyük halka arz olurken, ABD'li Rivian 13,7 milyar ile listenin ikinci sırasında bulunuyor.

2021 yılında rekor sayıda halka arz ve devir gerçekleşti

2021'de rekor birleşme ve satın alma gerçekleşti

Şirket birleşme ve satın alma tarafındaysa karşımıza, 2020 yılının pandemi sürecine göre epey iyi bir tablo çıktı. 

2021 yılında birleşme ve satın alma yatırım ve diğer kalemler olmak üzere toplamda 72 bin 42 anlaşma olurken, bunu 53 bin 400 adedi tamamlandı. 15 bin 360 anlaşma bekleme aşamasındayken 2 bin 820 adet teklif pazarlık ve görüşme sürecine devam ediyor. 

Bekleyen, gerçekleşen, süresi dolan, teklif verilen ve geri çekilen bütün birleşme ve satın alma süreçleri toplandığı zaman toplam büyüklüğü 6,5 trilyon dolara denk geliyor. 

Satın alma ve birleşmelerde Kuzey Amerika ilk sırada yer alıyor

Bölgesel kırılmalar değerlendirildiğinde halka arzlarda olduğu gibi burada da Kuzey Amerika kıtası 2,9 trilyon dolar ile geçtiğimiz yıla göre yıllık bazda yüzde 37 yükselişle listenin ilk sırasında yer alıyor. Avrupa 1.8 trilyon dolar, Asya pasifik bölgesi ise 1.5 trilyon dolar ile onu takip ediyor. 

Yüzde 19,6 piyasa değeri ile en büyük şirket birleşme satın almayı sergileyen banka Goldman Sachs oldu. Kurum 1,28 trilyon dolar toplam 'deal' değeri ve 581 adet anlaşma ile yılı tamamlamaya hazırlanıyor. 

Etiketler