2021, halka arzların rekor yılı olacak

Şirketler oldukça yüksek hisse fiyatlarıyla işlem görürken halka arzlarda 2021 rekor yılı olmaya hazırlanıyor.

2021, halka arzların rekor yılı olacak

Borsalarda tüm zamanların en yüksek değerlemelerinin hakim olduğunu son dönemde, halka arzlar yılı rekorla tamamlamaya hazırlanıyor. ABD'de halka arzların gelirleri Renaissance Capital verilerine göre 2021'de 89 milyar dolara yükseldi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında bir artışa işaret ediyordu.

Yılın başından beri geçen süreçte piyasalar sağlanan getiriler anlamında şu anda rekor düzeylerde seyrediyor. Aynı zamanda halka arz gelirlerinin 2000 yılındaki dom-com balonu sırasında ulaşılan 97 milyar dolar tutarında rekor seviyeyi de geçmesi bekleniyor. Renaissance Capital Halka Arz Piyasa Stratejisti Matthew Kennedy, ''Halka arz piyasasında şirketlerin ulaşabileceği değerlemeler önceki yıllara kıyasla oldukça yüksek.'' ifadelerine yer verdi.

Kennedy, açıklamasına şu sözlerle devam etti: 

''Bu durumu büyük oranda değeri 1 milyar doların üzerindeki unicorn şirketler ve girişim sermayesi fonlamalarının on yıllarca devam eden birikimiyle ilişkilendiriyoruz.''

CNBC'nin haberine göre, salgın döneminde evden çalışma trendiyle beraber yükseliş kaydeden teknoloji hisselerinden sağlık alanında inovatif yaklaşımlar sunan şirketlere ve e-ticaret şirketlerine kadar pek çok şirket, yükselen borsaların sağladığı avantajlardan faydalanıyor.

Yükseliş trendinde olan borsalar ise salgının ardından gerçekleşecek ekonomik toparlanmanın yarattığı iyimserlik sayesinde sürekli rekor tazeliyor. Halka arz çılgınlığı aynı zamanda favori şirketlerinin hisselerine yönelen bireysel yatırımcıların gücünün çoğaldığı bir döneme denk geldi.

2021 yılında toplam 250 halka arz gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşen halka arzların geçen yılına aynı dönemine göre yüzde 191 oranında artış kaydetti ve şimdiden 2020 yılının toplamdaki 218 halka arzını geride bıraktı. Bu yıl gerçekleşen en az dokuz halka arzda, şirket hisseleri açılış fiyatının iki kat üzerine yükseldi. Çin'in ev ve yaşam hizmetleri şirketi E-Home Household Service’in hisseleri mayıs ayındaki halka arzından bu yana yüzde 300 oranında artış kaydetti.

Biyoteknoloji şirketi Verve Therapeutics, İsrail’in konteyner şirketi ZIM Integrated Shipping ve gelişmekte olan ülkelerde faaliyetlerine devam eden online ödeme şirketi dLocal da bu yılın en yüksek performans gösteren halka arzları arasında yer alıyor. Özel amaçlı satın alım şirketleriyle (SPAC) halka arzlarda patlama yaşanmasından sonra piyasaların sakinleşmesiyle beraber geleneksel halka arzlarda sıçrama dönemi başladı.

Etiketler