1.6 milyon boş konut için ne yapılacak? TOKİ projesi hayal mi?

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. TOKİ’nin 19 yılda bir milyon 170 bin konut üretmesine dayanarak 5 yılda 500 bin konutun inşa edilemeyeceği düşünülüyor. 1.6 milyon boş konutun akıbeti ise belirsiz! TOKİ 5 yılda 500 bin konut üretebilir mi?

1.6 milyon boş konut için ne yapılacak? TOKİ projesi hayal mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘’Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi’’ olarak değerlendirilen TOKİ konut projesi tartışmalara neden oldu. 81 il ve ilçelerini kapsayan projenin hedefi 5 yılda 500 bin konut inşası olarak açıklandı. Ayrıca, 250 bin arsanın altyapı çalışmalarının tamamlanarak inşaata hazır hale getirilmesi ve 50 bin konutun ofise dönüştürülmesi de proje içerisinde yer alıyor. Milyonlarca vatandaşın heyecanlanmasına neden olan sosyal konut projesi yoğun ilgi gördü. 362 milyar liranın harcanağı sosyal konut projesinin ilk temeli 25 Ekim’de atılacak. Sosyal konut projesi ödeme planı ise yüzde 10’u peşin olmak üzere, 240 ay vadeli olarak belirlendi. Ak Parti’nin seçim vaatleri arasında değerlendirilen proje ile ilgili muhalefetten endişe yaratan açıklamalar geldi. 

1.6 milyon boş konut için ne yapılacak? TOKİ projesi hayal mi? - Resim : 1
TOKİ 19 yılda bir milyon 170 bin konut yaptı


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne bağlı olarak hizmet veren TOKİ 1984 yılında kuruldu. Ak Parti’nin iktidar olduğu süreçte TOKİ tarafından bir milyon 170 bin konut inşası tamamlandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin inşaatını üstlenen TOKİ’nin 5 yıllık süreçte 500 bin konut yapamayacağı iddia edildi. Sosyal konut projesinin maliyetinin yüzde 40’ının devlet tarafından üstleneceği açıklandı. Buna rağmen 5 yıllık sürenin proje için yeterli olmadığı iddiası vatandaşları endişelendirdi. Başvuru sayısının 6 milyona yaklaştığı sosyal konut projesi, muhalefet tarafından seçim vaadi olarak değerlendirildi. Öte yandan Türkiye’de 1.6 milyon konutun boş olması sorunu da gündeme getirildi. Konut ve kira bedellerinin yükselmesinden dolayı boş konut sorunu büyümeye devam ediyor. Ak Parti hükümeti tarafından boş konut sorunuyla ilgili henüz bir adım atılmadı. Hükümete yakın kaynaklar ise TOKİ sosyal konut projesinin söz verildiği gibi 5 yıllık süreçte hak sahiplerine teslim edileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise iktidar oldukları süre içerisinde eser ve hizmette kimsenin kendileri ile yarışamayacağını belirtti. Sosyal konut projesine yönelik yalan ve iftiraların kampanyaya leke süremeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’TOKİ 5 yılda 500 konutu tamamlayacak. Sözümüzü tutacağız’’ diye konuştu.